Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Ceny warzyw 2017 - analiza IERiGŻ

W marcu 2017 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny kapusty białej (o 11%) i burakow ćwikłowych ( o 13%), a niższe marchwi i pieczarek (po 2%) oraz cebuli białej (o 4%). W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu buraków (o 4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej, marchwi na kostkę (po 4%) i cebuli obieranej (o 3%) - informują analitycy IERiGŻ.

Ceny warzyw 2017 - analiza IERiGŻ
fot. shutterstock

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 19%), kapusty czerwonej i buraków ćwikłowych (po 11%), selerów (o 9%), porów (o 4%), kapusty białej i ziemniaków (po 8%), marchwi (o 6%), pietruszki (o 5%) i cebuli (o 3%). W handlu hurtowym obniżyły się ceny marchwi (o 2%), buraków ćwikłowych (o 3%), cebuli (o 14%) oraz kapusty białej (o 6%).

W relacji do marca 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 29-46%), cebuli (o 48-55%), kapusty białej (o 54%) i marchwi (o 50-51%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 22%), marchwi (o 38%), cebuli (o 44%) i kapusty białej (o 59%).

Na poziomie detalu w lutym 2017 r., w stosunku do stycznia 2017 r., wzrosły ceny kalafiorów i selerów (po 1%), pomidorów (o 10%), papryki (o 30%), porów (o 27%), cebuli i marchwi (po 4%) oraz kapusty białej i buraków ćwikłowych (po 2%). Obniżyły się jedynie ceny detaliczne pieczarek (o 3%). W relacji do lutego 2016 r. wzrosły ceny porów (o 52%), kalafiorów (o 27%), pomidorów (o 36%), papryki (o 18%), pieczarek (o 1%), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 37%), buraków ćwikłowych (o 12%), cebuli (o 20%), selerów (o 17%) i marchwi (o 30%).

W styczniu 2017 r., w stosunku do stycznia 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja warzyw mrożonych (o 25%), konserw warzywnych (o 2%), a zmalała produkcja soku pomidorowego (o 13%) i marynat (o 10%).

Eksport warzyw świeżych w styczniu 2017 r. wyniósł 31,2 tys.t, a jego wartość 13,3 mln EUR. W porównaniu ze styczniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 1%, ale jego wartość obniżyła się o 16%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi (o 83%), kapusty (o 52%) i ogórków (o 99%). W tym samym czasie wyeksportowano 55,4 tys.t przetworów warzywnych o wartości 40,5 mln EUR. W stosunku do stycznia 2016 r. eksport przetworów warzywnych wzrósł ilościowo o 6%, a jego wartość zwiększyła się o 1% W porównaniu ze styczniem 2016 r. wzrosła sprzedaż mrożonek (o 18%) i konserw (o 5%), w tym kapusty kwaszonej (o 16%).

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    rynek warzyw RSS ALERT    /    rynek warzyw 2017 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.229.90
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!