W wielu przypadkach na pewno. Tak jest z pietruszką, która kosztuje sporo więcej niż egzotyczne ananasy. To niekwestionowana królowa wzrostów. Dziś w podwarszawskich Broniszach za kilogram trzeba zapłacić nawet 9 zł. Przed rokiem kosztowała o połowę mniej. Jeszcze taniej było w 2017 r.

Duże zwyżki notuje też kapusta. A jej ceny dochodzą nawet do 2 zł/kg. Takich stawek w ostatnich latach nie było.

Droższe są także pory. Na rynkach hurtowych kilogram jest wyceniany od 3,7 do 5 zł/kg. W ubiegłym roku było przynajmniej o połowę taniej.

Więcej trzeba zapłacić także za ziemniaki. Niezależnie od gatunku stawki zaczynają się powyżej 1 zł/kg. Ceny maksymalna dochodzą do prawie 2 zł. To zdecydowanie drożej niż w poprzednim sezonie.

Zwyżkom na rynku warzyw sprzyjają niskie zbiory i przedwiośnie – czas kiedy rolnicy otwierają chłodnie i magazyny. Oferty sprzedaży muszą więc uwzględniać koszty przechowywania.

Więcej w programie Agrobiznes w TVP.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl