Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Ceny warzyw ze zbiorów ubiegłorocznych

Dynamika sezonowego wzrostu cen większości warzyw świeżych w kraju w pierwszym kwartale br. była znacznie niższa niż to miało miejsce przed rokiem. Ceny kapusty białej w skupie do konsumpcji bezpośredniej do lutego br. wykazywały sezonowe wzrosty, niemniej, w marcu można było odnotować spadki cen tych warzyw – mówi Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Ceny warzyw ze zbiorów ubiegłorocznych
fot. Shutterstock

Według danych IERiGŻ-PIB przeciętnie w marcu kapusta biała kosztowała 0,89 zł/kg wobec 0,75 zł/kg przed rokiem, lecz była o 14\% tańsza niż w lutym 2016 r. W podobnym stopniu zmieniały się ceny marchwi i buraków ćwikłowych - w marcu br. były odpowiednio o 24 i 51\% wyższe niż przed rokiem, ale o 2 i 3\% niższe niż w lutym br. Warto dodać, że w przypadku marchwi, przeciętne miesięczne ceny w ostatnim kwartale 2015 r. i pierwszym 2016 r. kształtowały się na poziomie rekordowym na przestrzeni ostatniej dekady, jeśli chodzi o ten okres. Tendencją wzrostową w pierwszym kwartale 2016 r. charakteryzowały się natomiast ceny cebuli, jednak dynamika ta była relatywnie słaba. Według danych IERiGŻ-PIB w marcu br. przeciętna cena cebuli w skupie krajowym wyniosła 1,04 zł/kg netto, czyli była 2,1-krotnie wyższa niż przed rokiem a także o 2\% wyższa niż w lutym br. Relacje cenowe na korzyść bieżącego sezonu zatem ulegają zmniejszeniu.

- Wynika to w dużej mierze ze specyfiki ubiegłego sezonu, który zaczął się dość niskimi cenami, będącymi konsekwencją po pierwsze, wysokiej produkcji warzyw w kraju i po drugie, rosyjskiego embargo na import warzyw z krajów Unii Europejskiej. Kolejne miesiące, zwłaszcza koniec pierwszego i początek drugiego kwartału 2015 r. przyniosły silny wzrost cen, którego przyczyną była niższa podaż warzyw na krajowym rynku. Przełożyło się to na dość wysoką bazę odniesienia w marcu ubiegłego roku. Pierwsze notowania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla kwietnia br. wskazywać mogą jednak, że ceny takich warzyw jak kapusta biała czy też marchew mogą być już przeciętnie niższe niż w kwietniu 2015 r. Spadek cen wielu gatunków warzyw ze zbiorów ubiegłorocznych w marcu br. wynikać może jednak ze spowolnienia na rynku, spowodowanego słabnącym popytem eksportowym i przypuszczalnie relatywnie wysokim poziomem zapasów warzyw w kraju – mowi Mariusz Dziwulski.

Według danych Eurostatu wolumen eksportu warzyw (CN 0702-0709) z Polski w pierwszych siedmiu miesiącach sezonu 2015/2016 (lipiec - styczeń) zmniejszył się o 3,5\% r/r do 373 tys. t. W największym stopniu zmniejszyła się sprzedaż zagraniczna kapust i kalafiorów (CN 0704) a także warzyw korzeniowych (CN 0706), w tym marchwi - odpowiednio o 27 i 43\%. Na początku br. dynamika spadku eksportu przyspieszyła. Unijne dane handlowe wskazują, że w styczniu br. eksport tych produktów był o 47 i 58\% niższy niż przed rokiem. Warto zauważyć, że dynamika spadku wywozu tych warzyw była znacznie wyższa niż ich produkcji, co może świadczyć o spadku popytu na rynkach zagranicznych, dotyczący w głównej mierze rynków pozaunijnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mariusz Dziwulski RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    ceny warzyw RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.146.10
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!