Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Owoce i warzywa

Chińczycy i Koreańczycy spierają się o kiszoną kapustę

  • Autor: PAP
  • Data: 02-12-2020, 18:49
Określenie międzynarodowego standardu produkcji chińskiej kiszonej kapusty pao cai wywołało ożywiony spór pomiędzy internautami z Chin i Korei Płd. o pochodzenie kimchi – tradycyjnego przysmaku Koreańczyków. Do sprawy odniósł się koreański resort rolnictwa.
Chińczycy i Koreańczycy spierają się o kiszoną kapustę
Chińczycy i Koreańczycy spierają się o kiszoną kapustę; fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) opublikowała niedawno nowe regulacje dotyczące produkcji pao cai - chińskich kiszonych, solonych warzyw. Chiński dziennik "Global Times" podał błędnie, że jest to "międzynarodowy standard przemysłu kimchi, w którym wiodą Chiny".

Koreańskie media i internauci uznali to za próbę przejęcia kimchi jako rodzaju pao cai. "To całkowity nonsens, co za złodziej kradnący naszą kulturę!" - napisał jeden z użytkowników popularnego w Korei serwisu internetowego Naver.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!