Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Owoce i warzywa

Chlorella pomocna w walce ze smogiem?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 28-11-2017, 15:59
Smog - według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczenia powietrza zabijają, co roku 6, 5 mln ludzi na całym świecie. Jak szacuje Europejska Agencja Środowiska w Polsce jest to, blisko 50 tys. osób rocznie. Czy można temu zapobiec i jak radzić sobie z problemem smogu? Istnieje zielona siła, która może nas wspomóc w tej walce - informuje Purella Food.
Chlorella pomocna w walce ze smogiem?
fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Nasz kraj zajmuje wysoką pozycję na liście najbardziej zanieczyszczonych w Europie. Dotyczy to zwłaszcza unoszących się w powietrzu drobnych pyłów o średnicy nie większej niż 2, 5 mikrometra (tysięcznej części milimetra). Zawierają one m.in. związki siarki i azotu, metale ciężkie oraz amoniak. Najbardziej szkodliwym składnikiem, który pojawia się w wyniku zanieczyszczeń jest Benzo(a)piren będący silnym środkiem rakotwórczym. Pył o średnicy 2, 5 mikrometra może przenikać do krwioobiegu, co niekorzystnie wpływa na przebieg licznych chorób serca i zwiększa ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, w szczególności raka płuc. Udowodniono, że w okresach występowania podwyższonych poziomów zanieczyszczenia powietrza, objawy chorób układu krążenia takie jak duszność, niemiarowa praca serca, bóle w klatce piersiowej, czy wyraźny wzrost ciśnienia tętniczego krwi mogą znacznie się nasilić - informuje Purella Food. 

Niestety, zanieczyszczone powietrze nie jest jedyną drogą, przez którą metale ciężkie mogą przedostać się do naszego organizmu. Smog osiada również na glebie i pochodzącej z niej żywności. Kadm, rtęć, ołów, nikiel i arsen to tylko niektóre ze szkodliwych związków znajdujących się na warzywach  i owocach. Do warzyw najsilniej kumulujących metale ciężkie należą marchew, sałata, kapusta, seler
i pietruszka. Wiele z nich to składniki jedzenia dla dzieci, a ich obecność może powodować zwiększenie ryzyka zachorowań na poważne choroby. Czy istnieje rozwiązanie problemu usuwania metali ciężkich z naszego jedzenia?

Pomoc przychodzi pod postacią małej, słodkowodnej algi – chlorelli. Nazywana często multiwitaminą natury jest bogata w witaminy i minerały, dzięki którym naturalnie odkwasza i oczyszcza organizm. Właściwości detoksykacyjne chlorelli związane są z obecnością sporopoleniny (substancja zawarta
w ścianie komórkowej) oraz fitochelatyn. Wiążą one m.in. metale ciężkie a następnie wydalają je z organizmu. Jej błona komórkowa składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. To właśnie dzięki nim chlorella posiada właściwości absorbujące zanieczyszczenia. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa składają się z mikrowłókien celulozowych, które formują ustrukturyzowaną sieć. Szkodliwe substancje zostają „uwięzione” w niej a następnie wydalone z organizmu. Chlorellę mogą stosować kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!