Credit Agricole: Światowe ceny cukru znów spadają
-
- Autor: Credit Agricole
- Data: 10-01-2019, 12:40

Zdaniem Jakuba Olipry w strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje pierwszy od sierpnia 2018 r. spadek cen cukru w ujęciu miesięcznym.
- W poprzednich miesiącach obserwowany był silny wzrost cen cukru związany z wysokimi cenami ropy naftowej (w październiku ub. r. ceny ropy Brent osiągnęły maksimum lokalne), które oddziaływały w kierunku większego wykorzystaniu trzciny cukrowej do produkcji bioetanolu. Ponadto wzrostowi cen cukru sprzyjały umocnienie brazylijskiego reala po wyborach prezydenckich w tym kraju (Brazylia jest największym światowym eksporterem cukru), a także obawy części uczestników rynku dotyczące jego światowej produkcji, m.in. ze względu na suszę w UE. W listopadzie i grudniu doszło do silnego spadku cen ropy naftowej, co w połączeniu ze znaczącymi światowymi zapasami cukru doprowadziło do korekty jego cen na światowym rynku - ocenił ekonomista.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- W 2019 r. światowe ceny żywności będą najprawdopodobniej kształtować się w lekkim trendzie spadkowym. Będą sprzyjać temu niższe ceny produktów mlecznych, cukru oraz oleju roślinnego. Ponadto w II poł. 2019 r. do obniżenia światowych cen żywności może przyczynić się także prognozowany przez nas spadek cen zbóż. Przeciwny efekt będą miały najprawdopodobniej wyższe ceny mięsa. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne na świecie, a także dalsze rozprzestrzenianie się ASF, które może w istotny sposób wpłynąć na ceny mięsa - dodał.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Limity w kolejnej sieci: cukier po 5,50 zł. Można kupić maksymalnie 3 kg
-
Ceny żywności rosną. Konsumenci mają na to swoją odpowiedź
-
Gantner: Nie ma co liczyć, aby w sklepach było taniej
-
Ceny żywności w Niemczech wyższe o prawie 15 proc.
-
Rafał Romanowski o problemach z cukrem: to gry rynkowe sieci handlowych
-
Czy cukiernie mają problem z zakupem cukru?
-
Rosja ma teorię, dlaczego w Polsce brakuje cukru. Znalazła winnego
-
Brak cukru to wina klientów? Sieci handlowe zdradzają, co dzieje się w sklepach
-
Kowalczyk: 4-5 zł to cena cukru, która może się ukształtować po nowym sezonie skupowym
-
Kto dokładnie stwierdził, że w Polsce brakuje cukru?
komentarze (0)