Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Cukier przestał tanieć ale na zmianę trendu nie ma co liczyć

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE
  • Data: 27-02-2013, 14:41
Kontrakt terminowy z dostawą na marzec 2013 roku dla cukru białego został zrealizowany na 115 900 ton (2318 lotów). Sprzedawcą był Sucden, a odbiorcą ED&F Man. Cukier ma trafić do Gwatemali - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE.

Niewielka realizacja może świadczyć o poprawie zaopatrzenia i mniejszym popycie na cukier, ograniczanym dodatkowo obserwowanymi od dawna spadkami. Ostatni tydzień przyniósł jednak podwyżki notowań cukru, czego powodem jest przede wszystkim sytuacja techniczna rynku.

W ujęciu tygodniowym cukier biały podrożał w Londynie do 501,2 USD/t (więcej o niespełna 2%), a surowy w Nowym Jorku wzrósł do 404,5 USD/t (więcej o niecały procent). W relacji rocznej cukier był jednak wyraźnie tańszy, a przecena wyniosła odpowiednio 23 i 29%. Ostatnie podwyżki mają raczej przejściowy charakter.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Światowy rynek cukru będzie charakteryzować się trzeci sezon z rzędu nadwyżką produkcji nad konsumpcją, co przemawia za przeceną.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Marta 2013-02-27 15:25:02

    Kiedyś do wszystkich soków czy innych przetworów owocowych dodawałam cukier .Obecnie obywam się bez cukru . Wiele owoców jak jabłka ,gruszki , winogrona , śliwki węgierki przerabiam na soki i przeciery bez cukru ,bo używam owoce z naturalną zawartością cukru . Mniej używam cukru do ciast , tak więc znacznie ograniczyłam kupowanie cukru . Więcej kupuje miodów ale nie w hipermarketach!

    Odpowiedz
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!