Cukier przestał tanieć ale na zmianę trendu nie ma co liczyć
- Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE
- Data: 27-02-2013, 14:41
Niewielka realizacja może świadczyć o poprawie zaopatrzenia i mniejszym popycie na cukier, ograniczanym dodatkowo obserwowanymi od dawna spadkami. Ostatni tydzień przyniósł jednak podwyżki notowań cukru, czego powodem jest przede wszystkim sytuacja techniczna rynku.
W ujęciu tygodniowym cukier biały podrożał w Londynie do 501,2 USD/t (więcej o niespełna 2%), a surowy w Nowym Jorku wzrósł do 404,5 USD/t (więcej o niecały procent). W relacji rocznej cukier był jednak wyraźnie tańszy, a przecena wyniosła odpowiednio 23 i 29%. Ostatnie podwyżki mają raczej przejściowy charakter.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Światowy rynek cukru będzie charakteryzować się trzeci sezon z rzędu nadwyżką produkcji nad konsumpcją, co przemawia za przeceną.
komentarze (1)
Kiedyś do wszystkich soków czy innych przetworów owocowych dodawałam cukier .Obecnie obywam się bez cukru . Wiele owoców jak jabłka ,gruszki , winogrona , śliwki węgierki przerabiam na soki i przeciery bez cukru ,bo używam owoce z naturalną zawartością cukru . Mniej używam cukru do ciast , tak więc znacznie ograniczyłam kupowanie cukru . Więcej kupuje miodów ale nie w hipermarketach!
Odpowiedz