W ujęciu rocznym cukier był tańszy o odpowiednio 22 i 15%. Od kilku tygodni na bardzo wysokim poziomie utrzymuje się premia cukru białego, która
obecnie wynosi 116 USD/t.

Kontrakt terminowy na cukier biały z dostawą na maj 2012 roku został zrealizowany na londyńskiej giełdzie na 267 650 ton (5353 lotów). Cukier pochodził z Tajlandii (90,15 tys. ton), Meksyku (30 tys. ton), Brazylii (14 tys. ton) i Argentyny (13 tys. ton). Po raz pierwszy od ponad 20 lat
dostarczano meksykański cukier w kontrakcie na londyńskiej giełdzie.

Cukier surowy jest obecnie najtańszy od blisko 3 lat. W 2013 roku notowania cukru białego były najniższe pod koniec stycznia, kiedy były również najtańsze od prawie 3 lat, a obecnie są nieco wyższe. Powodami ostatnich przecen są przede wszystkim sytuacja fundamentalna (trzeci sezon z
rzędu produkcja jest wyższa od konsumpcji) i zachowanie inwestorów krótkoterminowych, którzy sukcesywnie wycofują się z rynku.

Ostatnie przeceny mogą zaowocować popytem na rynku rzeczywistym, zainteresowanie zakupami przejawiają już Chińczycy. Może to zahamować spadki notowań. Prowzrostowo na ceny może podziałać zwiększenie o 5 pp. do 25% od 1 maja obowiązkowego blendingu bioetanolu w Brazylii, bo wygeneruje to dodatkowy popyt na trzcinę cukrową do produkcji paliwa kosztem cukru. Real stracił jednak ostatnio na wartości, co zachęca do eksportu cukru.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl