Czosnek przeciwdziała problemom z pamięcią
Substancja zawarta w czosnku pomaga utrzymać zdrowy skład mikrobiomu jelitowego, dzięki czemu przeciwdziała związanym z wiekiem problemom z pamięcią - twierdzą badacze z Uniwersytetu w Louiseville (USA).

Amerykańscy naukowcy podczas eksperymentów na myszach wykazali, że siarczek allilu - jedna z substancji wchodzących w skład czosnku - sprzyja zachowaniu poprawnych funkcji pamięci u gryzoni w podeszłym wieku.
Siarczek allilu prawdopodobnie zwiększa w mózgu ekspresję genu NDNF (czynnik natriuretyczny pochodzenia neuronalnego), który stanowi niezbędny element w procesie konsolidacji wspomnień, a także zapobiega powstawaniu stanu zapalnego w jelitach.
24-miesięczne myszy (czyli jakby osoby w wieku 56-69 lat) karmione siarczkiem allilu prezentowały lepsze funkcje pamięci krótkotrwałej, długotrwałej i przestrzennej, niż 24-miesięczne gryzonie niepoddawane suplementacji.
Zwierzęta cechowały się też bardziej zróżnicowanym mikrobiomem jelitowym - zespołem mikroorganizmów zamieszkujących jelita - co specjaliści wiązali z lepszym funkcjonowaniem pamięci. Temat ten będzie zgłębiany w dalszych badaniach.
"Wyniki naszego badania sugerują, że dostarczanie wraz z dietą czosnku zawierającego siarczek allilu może pomóc w utrzymaniu zdrowego składu mikroorganizmów w jelitach, a także poprawić zdrowie poznawcze u osób w podeszłym wieku" - podsumowuje dr Jyotirmaya Behera, jeden z autorów badania, którego rezultaty zaprezentowano na tegorocznej konferencji Experimental Biology 2019, odbywającej się w dniach 6-9 kwietnia w Orlando (USA).


CENY HURTOWE
czosnek