Czy Polacy naprawdę jedzą zdrowo?
- Autor: informacja prasowa
- Data: 08-11-2018, 09:55

Tegoroczny raport Cheers wykazał, że przeszło połowa Polaków zjada codziennie zalecane 4-5 posiłków. Pozostałe dane wskazują również na poprawę naszych nawyków żywieniowych. Po fast-foody sięgamy sporadycznie, włączamy coraz większą ilość owoców i warzyw do diety oraz chętniej czytamy etykiety i skład produktów – czynność tę deklaruje 68 proc. Polaków. Powód jest oczywisty – rośnie nasza świadomość na temat tego, co jemy. Według badań przeprowadzonych przez Bakalland, aż 85 proc. Polaków zwraca uwagę na jakość produktu spożywczego. Z kolei 67 proc. respondentów badania odpowiedziało, że zwraca uwagę na pochodzenie żywności. To świadczy o rosnącej w nas świadomości na temat tego, co ląduje na naszych talerzach.
- Nie ulega wątpliwości, że zmieniające się trendy wpłynęły na naszą samoświadomość dotyczącą tego, co jemy. A chcemy jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Jeszcze kilka lat temu większość z nas nie poświęcałaby czasu na sprawdzenie, jak smakują suszone owoce goji, które dziś są popularną bazą do shake’ów, sałatek i owsianek oraz znajdują swoje miejsce w batonach proteinowych. Świadomość żywienia wzrasta. Powiedzmy to otwarcie. Coraz mocniej da się zauważyć, jak bardzo nasz sposób życia i dieta wpływają na nasze samopoczucie – mówi Jakub Mauricz, trener, dietetyk i ekspert Trendbooka Bakalland.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Co ciekawe, aż 96 proc. Polaków sięga po przekąski. Nic w tym dziwnego – sięgnąć po nią możemy w każdej chwili. Przekąskę w poręcznym opakowaniu, wkładamy do torebki, plecaka lub kieszeni, zdarza się nam również nieść ją po prostu w dłoni, aby w momencie pierwszego głodu chwycić po mały, niezobowiązujący posiłek. Wybieramy to, na co mamy ochotę: np. orzechy, suszone owoce.
Dlaczego tak chętnie wybieramy przekąski? Jednym z najważniejszych czynników jest życie w biegu. Często pod wpływem impulsu sięgamy po niezdrowe przekąski, które dostarczają nam pustych kalorii. Istnieją jednak zdrowsze opcje przekąski „on the go”, m.in. pestki i orzechy. Sięgając np. po garść orzechów każdego dnia, możemy zapewnić sobie odpowiednią dawkę mikro- i makroelementów, wspierających naszą witalność, efektywność i siłę potrzebną na resztę dnia. Warto zatem przemyśleć wybór przekąski, aby nie przyjmować pustych kalorii, a pożywić się kilkoma kęsami niepozornego, małego rozmiarem, a wielkiego mocą posiłku.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Bakalland: rewolucja w kadrach trwa! Paweł Jacniacki awansował w strukturach
-
Jakie są oczekiwania konsumentów wobec słodkich przekąsek?
-
Z Purelli do Bakallandu. Marian Owerko powołał nową dyrektor marketingu
-
Kadrowa rewolucja w Bakallandzie. Marian Owerko wskazał dyrektora produkcyjnego
-
Aktywność na świeżym powietrzu i przekąski Helio
-
Bakalland nie odpuszcza rynku tradycyjnego
-
Bakalland z nowym dyrektorem operacyjnym
-
Maspex wprowadza Antybaton i Owsiankę w opakowaniach pouch
-
Bakalland: Polska ma szansę wzmocnić się na obecnym kryzysie
-
Duże zmiany w firmie Zmiany Zmiany. Producent batonów szykuje nowości
komentarze (0)