Czy polskie owoce to superfoods?
Owoce jagodowe – truskawki, maliny, borówki i czarne porzeczki to wyjątkowi sprzymierzeńcy zdrowia i urody. Dlatego zdaniem ekspertów - należą do super żywności, czyli superfoods, która niesie ze sobą ogromną gęstość odżywczą, nasyca nas cennymi fitozwiązkami i wyzwala witalność.

Te małe, niepozorne owoce są bogactwem składników pozwalających zachować zdrowie, młodość i piękny, promienny wygląd na długie lata. Ich spożywanie opóźnia procesy starzenia, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i przyspiesza przemianę materii. Już jedna filiżanka owoców jagodowych spożywana po głównych posiłkach przyniesie nam niezrównane korzyści i odżywi nas wewnętrznie. Nasze polskie superowoce powinny zagościć na stałe w diecie i kosmetyczce każdego z nas.
Anna Majewska, dietetyk kliniczny z Futurika Nowa Dietetyka podkreśla ważną rolę polskiej super żywności w naszym codziennym odżywianiu – niezbędnego czynnika do utrzymania wysokiego poziomu zdrowia, dobrego samopoczucia, rozkwitu urody i zdrowia skóry:
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Superfoods to produkty o wyjątkowo wysokiej gęstości odżywczej, zawierające dużą ilość cennych dla organizmu człowieka antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność, która sprzyja rozwojowi właściwej flory bakteryjnej jelit i jednocześnie hamuje wzrost patogennych drobnoustrojów.
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów to jeden z kluczowych elementów utrzymania dobrego zdrowia, samopoczucia i nienagannego stanu skóry włosów i paznokci.
Nasza skóra wymaga dostarczania wystarczającej ilości wysokiej jakości składników odżywczych, aby była zdrowa, napięta i pełna blasku. Szczególnie potrzebuje ona witamin z grupy B oraz minerałów takich jak cynk, zdrowe tłuszcze i białko. Odżywianie naszego ciała od wewnątrz zawsze będzie widoczne na zewnątrz, dlatego najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby uzyskać zdrową skórę, jest jej pielęgnacja od wewnątrz, aby wspomóc swoje zdrowie na poziomie komórkowym.
Powinniśmy uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie te 6 grup POLSKICH SUPERFOODS, jeśli chcemy cieszyć się przez długie lata dobrym zdrowiem i niegasnącą urodą:
1. Zielone warzywa: kapusta, brokuły, natka pietruszki, szpinak
Zawierają sporo witaminy C, magnezu i przeciwutleniaczy. Są niskokaloryczne a bardzo bogate w cenne substancje odżywcze. Zawierają chlorofil, który tworzy silne połączenia z toksycznymi związkami w tym substancjami rakotwórczymi i usuwa je z organizmu, dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu. Są cennym źródłem witaminy A oraz C, które czynią skórę promienną i gładką dzięki temu, że zwiększają produkcję kolagenu i zwalczają wolne rodniki.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.