Dr hab. Piotr Latocha w swoim wystąpieniu omówił zalety i wady owoców MiniKiwi oraz sposoby prowadzenia roślin na plantacji towarowej. Warto przypomnieć, że aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta), zwana inaczej Kiwiberry, jest silnie rosnącym pnączem o smacznych owocach pokrytych delikatną, jadalną skórką. Ze względu na atrakcyjny smak, bogaty skład chemiczny i działanie zdrowotne (ponad 20 związków) zyskują coraz większą popularność na krajowym rynku. Odmiany cechuje duża różnorodność pod względem barwy i kształtu, lecz – jak zaznaczał prelegent – do uprawy warto przeznaczać sprawdzone odmiany, które wydają owoce podobne wizualnie.

W światowej produkcji MiniKiwi przodują takie kraje jak Stany Zjednoczone z powierzchnią uprawy 80 ha i Nowa Zelandia – 45 ha. W Polsce uprawa MiniKiwi rozwija się intensywnie od 2-3 lat.

Czytaj więcej: Sadyogrody.pl

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl