Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Dwa jabłka dziennie obniżają poziom cholesterolu

Spożywanie dwóch jabłek dziennie pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego – informują naukowcy, których wnioski zostały opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”.

Dwa jabłka dziennie obniżają poziom cholesterolu
fot. shutterstock

Naukowcy z Uniwersytetu w Reading w Wielkiej Brytanii oraz Fundacji Edmunda Macha we Włoszech wykorzystali podczas badań renetę kanadyjską, uprawianą we Włoszech. Odmiana ta zawiera wysoki poziom flawonoidów, a zwłaszcza proantocyjanidyny o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

W badaniach wzięły udział 23 kobiety i 17 mężczyzn z umiarkowanie podwyższonym poziomem cholesterolu. Średnia wieku uczestników wynosiła 51 lat. Badani przez osiem tygodni spożywali codziennie dwa jabłka, a po miesięcznej przerwie przez osiem tygodni codziennie pili sok jabłkowy o takiej samej zawartości cukru i kalorii co jabłka. Jabłka zawierały jednak więcej błonnika niż sok (odpowiednio 8,5 g i 0,5 g) oraz więcej polifenoli (odpowiednio 990 mg i 2,5 mg).

Przed i po wprowadzeniu każdej modyfikacji w jadłospisie pobierano próbki krwi i sprawdzano poziom cholesterolu, trójglicerydów, glukozy, insuliny, kwasów żółciowych oraz markerów stanu zapalnego. Dodatkowo wykonywano badania dopplerowskie w celu oceny stanu żył i tętnic oraz badania prędkości fali tętna w celu określenia sztywności tętnic.

Po porównaniu danych badacze stwierdzili, że po ośmiu tygodniach spożywania jabłek u uczestników obniżył się poziom tzw. złego cholesterolu oraz poprawiły się parametry związane ze zdrowiem naczyń krwionośnych. Podobnych rezultatów nie przyniosło picie soku.

"Ta prosta do wprowadzenia zmiana w codziennym jadłospisie może mieć duży wpływ na kluczowe czynniki ryzyka chorób serca. Nie wiemy jeszcze czy jest to zasługa błonnika czy większej koncentracji flawonoidów, jednak jabłka zdecydowanie wygrywają z sokiem" - podkreślają autorzy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

jabłka RSS ALERT    /    cholesterol RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.229.90
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!