Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Ekspert o prawnych aspektach produkcji ekologicznej żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-03-2013, 09:59
„Eko", „bio", „organic" - tak oznaczone mogą być jedynie produkty o certyfikowanej jakości, które spełnią wymagania dotyczące rolnictwa ekologicznego. Dla wielu konsumentów termin żywność ekologiczna jest wciąż tożsamy z żywność zdrowa czy żywność naturalna. Warto jednak zwrócić uwagę, że tylko produkty z logo rolnictwa ekologicznego dają gwarancję, że przy ich produkcji i przetwarzaniu nie stosowano promieniowania jonizującego ani genetycznie modyfikowanych organizmów i ich pochodnych - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Anna Klimas, Specjalista ds. Rolnictwa Ekologicznego TÜV Rheinland Polska.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Dopuszczone do wykorzystania w rolnictwie ekologicznym środki ochrony roślin i nawozy gwarantują brak ich negatywnego wpływu na jakość produktu końcowego. System kontroli produkcji ekologicznej pozwala na śledzenie każdego artykułu na wszystkich etapach produkcji, przygotowania i dystrybucji - począwszy od produkcji pierwotnej produktów ekologicznych poprzez przechowywanie, przetwarzanie, transport, sprzedaż oraz zaopatrzenie ostatecznego konsumenta.

Głównym założeniem przetwórstwa ekologicznego jest wytworzenie żywności ze składników ekologicznych, czyli produktów rolnych poddanych kontroli na zgodność z wymaganiami rolnictwa ekologicznego. W wyjątkowych przypadkach, gdy składnik pochodzenia rolnego nie jest dostępny w jakości ekologicznej, można użyć do produkcji zatwierdzonych składników nieekologicznych. Produkt może być jednak oznakowany jako ekologiczny wyłącznie wtedy, gdy co najmniej 95 proc. składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki posiadające certyfikat zgodności z produkcją ekologiczna wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. Na opakowaniu produktów ekologicznych musi zostać podane miejsce pochodzenia rolniczych składników ekologicznych, numer jednostki certyfikującej sprawującej nadzór nad producentem oraz logo rolnictwa ekologicznego. TÜV Rheinland Polska posiada numer identyfikacyjny PL-EKO-08 i jest upoważnioną jednostką certyfikującą w zakresie przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!