• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Ekspert: Problem nadwrażliwości pokarmowych dotyczy co piątego Polaka

- Za 15 lat połowa populacji europejskiej będzie dotknięta jakimś rodzajem nadwrażliwości pokarmowej. Dlatego warto, aby producenci zastanowili się nad zmianą składu swoich produktów i technologią, która pozwoli wyeliminować kluczowe alergeny. Dzięki temu ich produkty będą dostępne dla większej grupy konsumentów - mówiła dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji podczas konferencji Futurefoods Tech 2018
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 07-05-2018, 10:10
Ekspert: Problem nadwrażliwości pokarmowych dotyczy co piątego Polaka
dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, fot. archiwum prywatne

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak mówi dr Katarzyna Świąder, według WHO, choroby spowodowane nieprawidłowym odżywianiem są główną przyczyną zgonów na świecie.

- Konsumenci mają coraz większą wiedzę na temat wpływu żywności na zdrowie. Dlatego poszukują produktów, które pozwalają im w większym stopniu sprawować kontrolę nad tym co jedzą, jak się po tym czują i jaki wpływ na ich zdrowie mają poszczególne składniki. Świadomi konsumenci dokładnie znają zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia dotyczące ograniczania spożycia mięsa, tłuszczów, cukru i soli. Rodzi to wyzwanie dla technologów żywności: jak sprostać temu zapotrzebowaniu konsumentów i jak tworzyć m.in. produkty niskokaloryczne, pozbawione cukru lub o obniżonej zawartości cukru, czy tłuszczy. Do tej pory nie wynaleziono bowiem substancji słodzącej, która byłaby stuprocentową alternatywą dla cukru. Cały czas zmagamy się z problemami technologicznymi, obcymi posmakami, dłużej wyczuwalną słodyczą, interakcjami tych substancji – dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Powiązane tematy:

Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • PK 2018-05-07 10:20:00

    Wypadałoby chyba raczej zalecić co robić, aby tej nadwrażliwości wcale nie było.

    Odpowiedz
  • Katarzyna Świąder 2018-05-07 12:38:19

    witam! Mam nadzieję, że na ten temat też będzie okazja by się wypowiedzieć. Pozdrawiam

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!