Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Owoce i warzywa

Ekspert: Problem nadwrażliwości pokarmowych dotyczy co piątego Polaka

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 07-05-2018, 10:10
- Za 15 lat połowa populacji europejskiej będzie dotknięta jakimś rodzajem nadwrażliwości pokarmowej. Dlatego warto, aby producenci zastanowili się nad zmianą składu swoich produktów i technologią, która pozwoli wyeliminować kluczowe alergeny. Dzięki temu ich produkty będą dostępne dla większej grupy konsumentów - mówiła dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji podczas konferencji Futurefoods Tech 2018
Ekspert: Problem nadwrażliwości pokarmowych dotyczy co piątego Polaka
dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, fot. archiwum prywatne

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak mówi dr Katarzyna Świąder, według WHO, choroby spowodowane nieprawidłowym odżywianiem są główną przyczyną zgonów na świecie.

- Konsumenci mają coraz większą wiedzę na temat wpływu żywności na zdrowie. Dlatego poszukują produktów, które pozwalają im w większym stopniu sprawować kontrolę nad tym co jedzą, jak się po tym czują i jaki wpływ na ich zdrowie mają poszczególne składniki. Świadomi konsumenci dokładnie znają zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia dotyczące ograniczania spożycia mięsa, tłuszczów, cukru i soli. Rodzi to wyzwanie dla technologów żywności: jak sprostać temu zapotrzebowaniu konsumentów i jak tworzyć m.in. produkty niskokaloryczne, pozbawione cukru lub o obniżonej zawartości cukru, czy tłuszczy. Do tej pory nie wynaleziono bowiem substancji słodzącej, która byłaby stuprocentową alternatywą dla cukru. Cały czas zmagamy się z problemami technologicznymi, obcymi posmakami, dłużej wyczuwalną słodyczą, interakcjami tych substancji – dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (2)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • PK 2018-05-07 10:20:00

    Wypadałoby chyba raczej zalecić co robić, aby tej nadwrażliwości wcale nie było.

    Odpowiedz
  • Katarzyna Świąder 2018-05-07 12:38:19

    witam! Mam nadzieję, że na ten temat też będzie okazja by się wypowiedzieć. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!