Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Owoce i warzywa

Ekspert: Ziemniaki ważnym składnikiem diety w budowaniu naszej odporności  

  • Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
  • Data: 27-08-2020, 10:11
Zróżnicowana, dobrze skomponowana dieta wpływa na nasz układ odpornościowy, który odgrywa kluczową rolę w walce z różnymi infekcjami. W czasie epidemii koronawirusa nie zapominajmy o cichym bohaterze polskich stołów – ziemniaku, który jest wdzięcznym, zdrowym i wszechstronnym produktem w kuchni – apeluje dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Ekspert: Ziemniaki ważnym składnikiem diety w budowaniu naszej odporności   
Ekspert: Ziemniaki ważnym składnikiem diety w budowaniu naszej odporności, fot. unsplash

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W ostatnich miesiącach słowo „odporność” nabrało dla nas nowego znaczenia – poprawa lub wspieranie odporności stały się teraz kluczowym narzędziem do walki z koronawirusem. Czas izolacji wpłynął pozytywnie na świadomość żywieniową Polaków – coraz chętniej gotujemy, lepiej gospodarujemy żywnością i wybieramy zdrowsze produkty. Większą uwagę przykładamy do właściwego odżywiania, wkomponowując do naszej diety składniki, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie i poprawę kondycji układu odpornościowego.

- Dobrze skomponowana, zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na naszą odporność, samopoczucie
i zdrowie. W okresie pandemii zaczęliśmy częściej sięgać po warzywa i owoce oraz bardziej doceniać ich rolę w temacie poprawy odporności. Starajmy się docenić także możliwości ziemniaków i w szerszym zakresie kulinarnym zaprosić je do naszej kuchni. Ziemniaki, ze względu na swoją wartość odżywczą, znacząco wspierają układ immunologiczny, a na dodatek – dzięki zawartości magnezu – zmniejszają poziom stresu, który również towarzyszy nam w tym trudnym czasie – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!