Grzyby z grilla i mikrofalówki są zdrowsze niż gotowane i smażone
- Autor: PAP
- Data: 28-05-2017, 14:14

Grzyby zawierają białko, w tym niezbędne aminokwasy, błonnik i wiele witamin - takich jak B, C, D i E. Są też niskokaloryczne i mają niewiele tłuszczu, a potrawom nadają "mięsny" smak.
Hiszpański zespół Irene Roncero-Ramos z Centrum Badań Technologicznych nad Grzybami w La Rioja przyjrzał się właściwościom czterech gatunków - pieczarek (Agaricus bisporus), grzybów shiitake (Lentinula edodes), boczniaków ostrygowatych (Pleurotus ostreatus) oraz boczniaków mikołajkowych (Pleurotus eryngii) - przed i po obróbce kulinarnej.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak się okazało, smażenie na oleju wyraźnie pogarszało wartość odżywczą grzybów (choć poprawiało ich smak). Powodowało utratę białka i węglowodanów oraz związków przeciwutleniających. Przeciwutleniacze to witaminy i substancje chemiczne, które odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki maja związek z chorobami serca, nowotworami i innymi chorobami.
Także gotowanie grzybów prowadziło do utraty znacznej części białek i antyoksydantów - były one wypłukiwane przez wodę we wnętrzu garnka. Rosła za to zawartość korzystnych dla serca glukanów.
Najlepszym sposobem na zachowanie witamin i składników odżywczych okazało się użycie krótkich czasów gotowania i niewielkiej ilości wody. Dlatego korzystne jest przyrządzanie grzybów w kuchence mikrofalowej lub na grillu.
O ile smażenie na oleju zmniejsza wartość odżywczą grzybów, podczas grillowania niewielki dodatek oleju może ją nawet zwiększyć - zwłaszcza jeśli dodaje się oliwy z oliwek.

Powiązane tematy:
-
Dzień Polskiej Borówki rozpoczął sezon zbiorów
-
Ile Polacy wydadzą na grillowanie w 2022 roku i co najchętniej kupują?
-
Grillowanie coraz droższe. Węgiel i mięso z dużymi podwyżkami cen
-
Grillowanie w czasach wysokiej inflacji. Czy Polacy zaczęli oszczędzać?
-
Regularne picie kawy może zmniejszać ryzyko niewydolności nerek
-
Większość odchudzających się poniosła porażkę
-
Jakie wina dobrać do dań z grilla? Czy istnieje wino do kaszanki i kiełbasy?
-
8 najbardziej luksusowych grilli na świecie
-
Majówka: Żabka przygotowała specjalną ofertę
-
UOKiK: 8 na 10 skontrolowanych grilli z wadami konstrukcyjnymi
komentarze (0)