Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

IceFood: W 2018 r. sprzedaż mrożonek wzrośnie o 15 proc. rok do roku

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 11-10-2018, 13:33
Mrożenie jest jedną z najstarszych i najskuteczniejszych metod przechowywania produktów żywnościowych. Proces ten opóźnia psucie się produktów oraz zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Dodatkowo mrożonki są zdrowe, bo mrożenie pozwala zachować wartość odżywczą żywności bez konieczności użycia substancji konserwujących. Według ekspertów IceFood.pl w 2018 roku sprzedaż produktów mrożonych wzrośnie o ok. 15 proc. w stosunku do roku poprzedniego.
IceFood: W 2018 r. sprzedaż mrożonek wzrośnie o 15 proc. rok do roku
fot. shutterstock

Mrożona żywność jest dostosowana do sposobu odżywiania nowoczesnych konsumentów, którzy szanują swój czas oraz dbają o zdrowie i sprawność fizyczną. Co ważne, mrożenie wyhamowuje proces utraty składników odżywczych w warzywach i owocach. Blisko 80 proc. witaminy C, w sposób naturalny ulatnia się z warzyw w ciągu trzech dni od zerwania z krzaka lub wyrwania z ziemi. Z kolei już po 5 dniach tracą swój wysoki poziom wartości odżywczych. W przeciwieństwie do dostępnych owoców i warzyw w dużych sklepach, produkty te w celu zamrożenia są zbierane wtedy, gdy są już dojrzałe i pełne wartości odżywczych. Natomiast podczas samego przechowywania warzyw mrożonych ich wartość odżywcza jest mniej więcej stała.

Niewielkie i stopniowe straty witamin i składników mineralnych pojawiają się dopiero po upływie mniej więcej roku od wytworzenia. Dzięki zamrożeniu warzyw zostaje wstrzymany proces utraty witamin i minerałów, a nowoczesne metody mrożenia, takie jak tzw. mrożenie szokowe sprawia, że produkty zachowują swój pierwotny smak, kolor, aromat i odpowiednią wilgotność. W przypadku mięsa i ryb straty składników odżywczych są raczej śladowe, bo proces mrożenia nie powoduje w tych produktach obniżenia ilości białka, witaminy A i D oraz składników mineralnych. Istotne jest również to, czy produkty spożywcze przez cały czas przebywają we właściwych warunkach w chłodni i czy są transportowane w niskiej temperaturze. Jeśli tak, ryzyko obniżenia wartości odżywczych będzie niewielkie.

Mrożenie szokowe pozwala zapobiec rozwojowi bakterii i gwałtownemu odparowaniu wody. Proces zamrażania szokowego polega na zamianie cząsteczek wody obecnych w każdym produkcie w kryształki lodu. W przypadku tradycyjnego sposobu mrożenia makro kryształki uszkadzają strukturę produktu. Mrożenie szokowe pozwala uczynić te kryształki bardzo małymi, przez co nie zmieniają one cech fizycznych produktów. Zaawansowany technologicznie proces mrożenia stosowany w profesjonalnych chłodziarniach pozwala zachować wartości odżywcze produktów przy zastosowaniu wyłącznie naturalnych składników.  

Mrozić można prawie wszystko - mięso, warzywa czy chleb. Produkty, które się do tego nie nadają, to np. jajka, majonez, banany, soki i sałata. Mrozić można zarówno produkty świeże, jak i gotowe potrawy. Świetnie nadają się do tego świeże owoce i warzywa (oprócz sałaty, pomidorów, rzodkiewek, cykorii, kiwi, jabłek, cytrusów), mięso, ryby i zioła oraz dania gotowe: pierogi, pieczone mięsa, knedle, sosy, pierogi, zupy, pyzy, farsze, pieczywo.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • jsmxucmkmd 2018-10-11 14:21:27

    no ciekawe skad warzywa w tym roku wezma do mrozenia skoro cebuli, brokula, kalafiora, ziemniaka i marchwi bedzie duuuuzo mniej :d

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!