• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

IERiGŻ - analiza rynku warzyw

- W kwietniu br., w porównaniu z marcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 50%), marchwi (o 40%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i pieczarek (po 3%). Obniżyły się jedynie ceny skupu kapusty białej (o 3%). W porównaniu z marcem br. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 5%), a obniżyły się ceny cebuli obieranej (o 5%) i marchwi na kostkę (o 4%) - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, eksperci IERiGŻ.
  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 23-05-2018, 09:21
IERiGŻ - analiza rynku warzyw
fot. shutterstock

Jak informuje IERiGŻ w raporcie nie uległy zmianie ceny skupu buraków ćwikłowych. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny marchwi (o 103%), kapusty pekińskiej (o 15%), buraków ćwikłowych i selerów (po 12%), cebuli i ziemniaków (po 6%) i kapusty białej (o 3%). Stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej. W porównaniu z marcem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny marchwi (o 23%), kapusty białej (o 6%) i buraków ćwikłowych (o 1%), a stabilne były ceny skupu cebuli.

- W kwietniu 2018 r., w porównaniu z kwietniem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 173%), marchwi (o 117%), buraków ćwikłowych (o 63%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 32%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 22%), pomidorów szklarniowych (o 17%) i pieczarek (o 6%). W zakładach przetwórczych w kwietniu br., w porównaniu z analogicznym okresem ub.r., wzrosły ceny kapusty białej (o 56%) i cebuli obieranej (o 50%). Obniżyły się ceny marchwi na kostkę (o 4%), a nie zmieniły się ceny skupu buraków ćwikłowych. Na rynkach hurtowych wyższe były ceny marchwi (o 100%), buraków ćwikłowych i cebuli (po 37%) i kapusty białej (o 2%). W marcu br., w porównaniu z lutym br., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 13%), porów (o 9%), marchwi (o 5%) i buraków ćwikłowych (o 2%).Obniżyły się ceny kapusty białej (o 3%), a nie zmieniły się ceny cebuli, papryki, pomidorów i pieczarek. W relacji do cen detalicznych z marca ub.r. wzrosły ceny marchwi (o 33%), kalafiorów (o 15%), kapusty białej (o 12%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli (o 9%), selerów (o 6%), a obniżyły się ceny papryki (o 27%), porów (o 19%), pomidorów (o 8%) i pieczarek (o 1%) - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie w lutym br., w porównaniu z lutym ub.r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja marynat (o 16%), konserw warzywnych (o 15%), soku pomidorowego (o 10%) i warzyw mrożonych (o 8%). Eksport warzyw świeżych w lutym 2018 r. wyniósł 29,5 tys. t, a jego wartość 12,7 mln EUR. W porównaniu z lutym 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 23%, a jego wartość zmniejszyła się o 17%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kalafiorów (o 69%), marchwi (o 55%), kapusty (o 45%), ogórków (o 16%) i pomidorów (o 9%). W tym samym czasie wyeksportowano 57,2 tys. t przetworów warzywnych o wartości 44,7 mln EUR. W porównaniu z lutym 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 5% a jego wartość zwiększyła się o 6%. Obniżył się wolumen eksportu mrożonek (o 22%), marynat (o 21%), suszy (o 19%), konserw (o 7%) w tym kapusty kwaszonej (o 22%).

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!