Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Owoce i warzywa

IERiGŻ - analiza rynku warzyw

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 25-06-2018, 15:21
- W maju br., w porównaniu z kwietniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 74%), marchwi (o 51%), pietruszki (o 21%), cebuli (w spółdzielniach ogrodniczych) i buraków ćwikłowych (po 17%) oraz cebuli na targowiskach (o 2%) - informują w raporcie Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z IERiGŻ.
IERiGŻ - analiza rynku warzyw
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Obniżyły się jedynie ceny skupu skupu pomidorów szklarniowych (o 40%) i pieczarek (o 1%). W porównaniu z kwietniem br. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu marchwi na kostkę (o 4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 23%) i cebuli obieranej (o 6%). Nie uległy zmianie ceny skupu buraków ćwikłowych.

Jak informują w raporcie Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z IERiGŻ w firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 57%), marchwi (o 13%), buraków ćwikłowych, selerów i kapusty białej (po 3%). Obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon (o 28%), kapusty czerwonej (o 5%) i cebuli (o 2%). W porównaniu z kwietniem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 33%), marchwi (o 31%), cebuli (o 9%) i buraków ćwikłowych (o 2%). W maju 2018 r., w porównaniu z majem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu marchwi (o 196%), pietruszki (o 149%), buraków ćwikłowych (o 44%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 38%) i cebuli na targowiskach (o 16%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 31%), pieczarek (o 4%) i pomidorów szklarniowych (o 1%).

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!