IERiGŻ - analiza rynku warzyw
- Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
- Data: 25-06-2018, 15:21

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Obniżyły się jedynie ceny skupu skupu pomidorów szklarniowych (o 40%) i pieczarek (o 1%). W porównaniu z kwietniem br. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu marchwi na kostkę (o 4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 23%) i cebuli obieranej (o 6%). Nie uległy zmianie ceny skupu buraków ćwikłowych.
Jak informują w raporcie Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z IERiGŻ w firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 57%), marchwi (o 13%), buraków ćwikłowych, selerów i kapusty białej (po 3%). Obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon (o 28%), kapusty czerwonej (o 5%) i cebuli (o 2%). W porównaniu z kwietniem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 33%), marchwi (o 31%), cebuli (o 9%) i buraków ćwikłowych (o 2%). W maju 2018 r., w porównaniu z majem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu marchwi (o 196%), pietruszki (o 149%), buraków ćwikłowych (o 44%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 38%) i cebuli na targowiskach (o 16%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 31%), pieczarek (o 4%) i pomidorów szklarniowych (o 1%).
komentarze (0)