Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

IERiGŻ - analiza rynku warzyw

- W maju br., w porównaniu z kwietniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 74%), marchwi (o 51%), pietruszki (o 21%), cebuli (w spółdzielniach ogrodniczych) i buraków ćwikłowych (po 17%) oraz cebuli na targowiskach (o 2%) - informują w raporcie Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z IERiGŻ.

IERiGŻ - analiza rynku warzyw
fot. shutterstock

Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
Data: 25-06-2018, 15:21

Obniżyły się jedynie ceny skupu skupu pomidorów szklarniowych (o 40%) i pieczarek (o 1%). W porównaniu z kwietniem br. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu marchwi na kostkę (o 4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 23%) i cebuli obieranej (o 6%). Nie uległy zmianie ceny skupu buraków ćwikłowych.

Jak informują w raporcie Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z IERiGŻ w firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 57%), marchwi (o 13%), buraków ćwikłowych, selerów i kapusty białej (po 3%). Obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon (o 28%), kapusty czerwonej (o 5%) i cebuli (o 2%). W porównaniu z kwietniem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 33%), marchwi (o 31%), cebuli (o 9%) i buraków ćwikłowych (o 2%). W maju 2018 r., w porównaniu z majem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu marchwi (o 196%), pietruszki (o 149%), buraków ćwikłowych (o 44%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 38%) i cebuli na targowiskach (o 16%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 31%), pieczarek (o 4%) i pomidorów szklarniowych (o 1%).

W zakładach przetwórczych w maju br., w porównaniu z analogicznym okresem ub.r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 42%) i kapusty białej (o 15%). Obniżyły się ceny skupu buraków ćwikłowych (o 4%), a nie zmieniły się ceny skupu marchwi na kostkę. Na rynkach hurtowych wyższe były ceny marchwi (o 143%), cebuli (o 28%) oraz buraków ćwikłowych (o 24%), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 27%). W kwietniu br., w porównaniu z marcem br., wzrosły ceny detaliczne marchwi (o 17%), pomidorów (o 9%), porów (o 6%), selerów (o 5%), kalafiorów (o 4%), cebuli (o 3%), buraków ćwikłowych (o 2%) oraz kapusty białej i pieczarek (po 1%). Obniżyły się jedynie ceny papryki (o 9%).

W relacji do cen detalicznych z kwietnia ub.r. wzrosły ceny marchwi (o 58%), kalafiorów (o 21%), kapusty białej (o 16%), cebuli (o 13%), buraków ćwikłowych (o 12%), selerów (o 10%), a obniżyły się ceny papryki (o 28%), pomidorów (o 12%) oraz porów i pieczarek (po 1%). W marcu br., w porównaniu z marcem ub.r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja marynat (o 35%), soku pomidorowego (o 9%), warzyw mrożonych (o 5%) i konserw warzywnych (o 3%). Eksport warzyw świeżych w marcu 2018 r. wyniósł 36,6 tys. t, a jego wartość 29,4 mln EUR. W porównaniu z marcem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 10%, a jego wartość zmniejszyła się o 4%.

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    rynek warzyw RSS ALERT    /    Tomasz Smoleński RSS ALERT    /    Paweł Kraciński RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.229.90
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!