Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

IERiGŻ: Podrożała cebula. Niższe ceny kapusty i buraków

W marcu 2016 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 14 proc.), marchwi (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.). Nie zmieniły się ceny skupu pieczarek.

IERiGŻ: Podrożała cebula. Niższe ceny kapusty i buraków
fot. shutterstock

W zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 15 proc.), a ceny skupu buraków utrzymały się na poziomie poprzedniego miesiąca. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 3 proc.), a obniżyły się ceny: kapusty białej (o 7 proc.), pietruszki (o 1 proc.) i buraków czerwonych (o 2 proc.). Stabilne były ceny kapusty czerwonej, selerów, porów i cebuli.

W handlu hurtowym obniżyły się ceny cebuli (o 17 proc.), ogórków spod osłon (o 44 proc.), kapusty białej (o 8 proc.) oraz marchwi i buraków ćwikłowych (po 3 proc.). W relacji do marca 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny: cebuli (o 50 68 proc.), buraków (o 38-51 proc.), kapusty białej (o 19-23 proc.) i marchwi (o 24-29 proc.). Na rynkach hurtowych podniosły się ceny kapusty białej (o 52 proc.), buraków ćwikłowych (o 41 proc.), cebuli (o 65 proc.), marchwi (o 28 proc.), a obniżyły się ceny hurtowe ogórków spod osłon (o 34 proc.). W lutym br., w stosunku stycznia br., wzrosły ceny detaliczne papryki (o 16 proc.), kalafiorów (o 9 proc.), cebuli i marchwi (po 3 proc.), kapusty białej (o 4 proc.) oraz buraków ćwikłowych (o 1 proc.).

Obniżyły się ceny pomidorów, porów i selerów (po 1 proc.) oraz pieczarek (o 2 proc.). W relacji do cen detalicznych z lutego 2015r. wzrosły ceny detaliczne marchwi (o 49 proc.), buraków ćwikłowych (o 36 proc.), kapusty białej (o 75 proc.), selerów (o 43 proc.), porów (o 17 proc.), cebuli (o 51 proc.) i papryki (o 27 proc.), a obniżyły się ceny kalafiorów (o 20 proc.), pomidorów (o 9 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). W styczniu br., w stosunku do stycznia 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja soku pomidorowego (o 38 proc.) i konserw warzywnych (o 111 proc.), a wyprodukowano mniejszą ilość warzyw mrożonych (o 12 proc.) i marynat (o 17 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    rynek warzyw 2016 RSS ALERT    /    ceny warzyw 2016 RSS ALERT    /    ceny pomidorów 2016 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.153.39.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!