Partnerzy portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

IERiGŻ: W styczniu wzrosły ceny kapusty białej, marchwi i pieczarek w skupach

W styczniu 2016 r., w porównaniu z grudniem ub.r., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny kapusty białej (o 8 proc.), marchwi (o 7 proc.), pieczarek (o 2 proc.), a obniżyły się ceny cebuli (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.). W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 7 proc.) i buraków (o 2 proc.) - informują analitycy IERiGŻ.

IERiGŻ: W styczniu wzrosły ceny kapusty białej, marchwi i pieczarek w skupach
fot. shutterstock

Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 22-02-2016, 13:36

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 14 proc.), kapusty czerwonej (o 22 proc.), kapusty pekińskiej (o 30 proc.), pietruszki (o 5 proc.), selerów (o 10 proc.), porów (o 27 proc.), buraków czerwonych (o 13 proc.), ziemniaków (o 5 proc.), cebuli (o 9 proc.) i marchwi (o 1 proc.).

- W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 100 proc.), marchwi (o 10 proc.), kapusty białej (o 38 proc.), buraków ćwikłowych (o 17 proc.) i cebuli (o 2 proc.). W relacji do stycznia 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny: cebuli (o 19-94 proc.), buraków (o 27-51 proc.), kapusty białej (o 73-135 proc.) i marchwi
(o 42-108 proc.) - informują eksperci IERiGŻ w raporcie.

Na rynkach hurtowych podniosły się ceny kapusty białej (o 145 proc.), buraków ćwikłowych
(o 61 proc.), cebuli (o 83 proc.), ogórków spod osłon (o 17 proc.) i marchwi (o 79 proc.). W grudniu ub.r., w stosunku listopada ub.r., wzrosły ceny detaliczne papryki (o 4 proc.), pomidorów (o 18 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). Obniżyły się ceny buraków ćwikłowych i selerów (po 1 proc.) i marchwi (o 3 proc.). Na tym samym poziomie cenowym pozostały ceny: cebuli, kapusty białej i porów. W relacji do cen detalicznych z grudnia 2014r. wzrosły ceny detaliczne marchwi (o 56 proc.), buraków ćwikłowych (o 37 proc.), kapusty białej (o 99 proc.), selerów (o 45 proc.), porów (o 32 proc.), cebuli (o 43 proc.), a obniżyły się ceny kalafiorów (o 31 proc.), pomidorów (o 5 proc.) i papryki (o 1 proc.).

W listopadzie 2015 r., w stosunku do listopada 2014 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych
wyprodukowano mniejszą ilość soku pomidorowego (o 18 proc.), marynat (o 51 proc.), warzyw mrożonych (o 24 proc.), a jedynie produkcja konserw warzywnych zwiększyła
się (o 13 proc.). 

Eksport warzyw świeżych w listopadzie 2015 r. wyniósł 26,4 tys.t, a jego wartość 13,9 mln EUR. W porównaniu z listopadem 2014 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych zmalał o 11 proc., a jego wartość wzrosła o 9 proc. Do ilościowego zmniejszenia eksportu przyczyniło się ograniczenie sprzedaży marchwi (o 64 proc.), ogórków (o 31 proc.) i kapusty (o 22 proc.) W tym czasie wyeksportowano 55,5 tys.t przetworów warzywnych o wartości 44,2 mln EUR. W stosunku do listopada 2014 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych wzrósł o 7 proc. Więcej o 14 proc. niż w listopadzie 2014 r. sprzedano marynat, a o 8 proc. wzrosła wielkość sprzedaży kapusty kwaszonej.

więcej informacji:

rynek warzyw RSS ALERT    /    ceny warzyw 2016 RSS ALERT    /    skup warzyw na eksport RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.101.50
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!