IERiGŻ: Wzrost cen żywności w 2010 roku poniżej inflacji
W 2010 roku ceny żywności wzrosną najwyżej o kilka procent, ale poniżej poziomu inflacji - powiedział PAP dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski.
"Wzrost cen żywności w tym roku będzie co najwyżej kilkuprocentowy, ale będzie niższy niż inflacja" - powiedział we wtorek w rozmowie z PAP Kowalski.
"W bieżącym roku nastąpi lekki wzrost cen zbóż i pasz. Wzrosną ceny pieczywa, ale na to decydujący wpływ będą miały ceny energii" - dodał.
Kowalski dodał, że stabilne będą ceny mięs, w tym wołowiny.
"Największy problem jest z prognozowaniem cen wieprzowiny. Zupełnie nie rozumiem co się dzieje na rynku wieprzowiny - albo są niepełne dane, które będą skorygowane, albo mamy zupełnie nowe tendencje. Wygląda na to, że ceny wieprzowiny powinny spadać, a tymczasem ceny utrzymują się, a nawet mają tendencje wzrostową" - powiedział.
Zdaniem Kowalskiego, nieznane są tendencje cenowe owoców i warzyw, natomiast o kilka procent podrożeje mleko.
"Będzie to lekki wzrost, w granicach 2 proc." - powiedział.
"Jeśli chodzi o owoce to w tej chwili jest to +wróżenie z fusów+. Wiosna pokaże, jak w dalszej części roku kształtować się będą ceny warzyw i owoców" - dodał.

