• Prezes Igloteksu wymienia największe wyzwania dla branży spożywczej - destabilizacja na rynku dostaw, podwyżki cen surowców, brak rąk do pracy.
  • Obecnie mamy do czynienia również z ogromnymi wzrostami cen opakowań i energii.
  • Prezes zastanawia się czy należy oczekiwać dwudziestoprocentowych wzrostów cen mrożonej żywności.

- Dzisiaj mamy do czynienia z ogromnymi wzrostami cen opakowań, energii oraz surowców. Dla przykładu tektura do pakowania pizzy w ciągu roku podrożała o 60%. Energia, obok ceny paliwa, szczególnie istotna dla producentów i dystrybutorów mrożonek, o ponad 50%. Ceny gazu w ciągu roku skoczyły o 100% - mówi Maciej Włodarczyk.

Mąka, podstawowy surowiec do produkcji pierogów i pizzy, odnotowała wzrost o ok. 30% rok do roku.

- Niezwykle trudna sytuacja panuje na rynku owoców, gdzie wg specjalistów mamy do czynienia z najniższymi zbiorami od 30 lat! To musi przełożyć się na ceny. I tak np. cena skupu malin wzrosła o ponad 100% - dodaje

Zdaniem prezesa Igloteksu, w takich warunkach właściwe pytanie to: czy wzrosty cen produktów zatrzymają się na poziomach kilkunastu procent, czy może należy oczekiwać dwudziestoprocentowych wzrostów cen mrożonej żywności.

Cały materiał dostępny jest w Strefie Premium.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl