Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

IJHARS: 46 proc. partii przetworów owocowo-warzywnych było nieprawidłowo oznakowanych

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 14-01-2011, 11:07
Inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych. Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, ze szczególnym uwzględnieniem dżemów, galaretek, marmolad, powideł oraz marynat i sałatek na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.
IJHARS: 46 proc. partii przetworów owocowo-warzywnych było nieprawidłowo oznakowanych
IJHARS przeprowadził kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych

Kontrolą objęto przetwory owocowe i warzywne pochodzące z 89 zakładów przetwórczych. Nieprawidłowości ujawniono w 47 podmiotach (tj. 53% ogółu skontrolowanych).

Przedmiotowa kontrola pozwoliła na sprawdzenie rynku przetworów owocowych i warzywnych w zakresie spełniania przepisów dotyczących jakości handlowej.

Kontrola wykazała znaczącą liczbę nieprawidłowości. Deklaracji jakościowych w zakresie oceny organoleptycznej oraz/lub parametrów fizykochemicznych nie spełniało 14% ogółu sprawdzonych partii, w tym: 10% skontrolowanych partii przetworów owocowych oraz 15% skontrolowanych partii przetworów warzywnych. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 46% ogółu sprawdzonych partii, w tym: 37% skontrolowanych partii przetworów owocowych i 49% skontrolowanych partii przetworów warzywnych.

Na podstawie wyników przeprowadzonych badań laboratoryjnych można stwierdzić, że brak zgodności produktu finalnego z deklaracją producenta może świadczyć przede wszystkim o używaniu nieodpowiednich składników, bądź składników w ilościach mniejszych od deklarowanych, w tym stosowaniu niewłaściwej ilości soli i środków zakwaszających w procesie produkcyjnym oraz innych zaniedbaniach, mających wpływ na właściwości artykułu, np. brak szczelności opakowań.

W toku kontroli znakowania ujawniono wiele nieprawidłowości, które mogły w znaczący sposób wprowadzić konsumenta w błąd. Większość tych niezgodności dotyczyła składu surowcowego produktu, w tym: braku wszystkich składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego, podania składników wykorzystanych do produkcji w nieprawidłowej kolejności, braku ilościowej zawartości składnika lub składników podkreślonych w oznakowaniu środka spożywczego w formie pisemnej, przy użyciu obrazków i grafiki, braku wskazania nazwy składnika alergennego, zamieszczeniu w składzie surowcowym składników, których nie użyto do wytworzenia produktu. Ujawnione przypadki wydłużania przez producentów terminów ważności środków spożywczych stanowią poważne naruszenie uczciwych praktyk handlowych.

Porównując wyniki przedmiotowej kontroli z poprzednią kontrolą tego asortymentu, przeprowadzoną przez Inspekcję JHARS w 2008 roku, można zauważyć znaczący wzrost nieprawidłowości w zakresie znakowania o 12 punktów procentowych w przypadku przetworów owocowych oraz 14 punktów procentowych w przypadku przetworów warzywnych.

 

 

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • konsument 2011-01-14 12:11:35

    teraz czas skontrolować przetwory mięsne \" składniki ! i alergeny!!

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!