IJHARS: 46 proc. partii przetworów owocowo-warzywnych było nieprawidłowo oznakowanych
- Autor: www.portalspozywczy.pl/ IJHARS
- Data: 14-01-2011, 11:07

Kontrolą objęto przetwory owocowe i warzywne pochodzące z 89 zakładów przetwórczych. Nieprawidłowości ujawniono w 47 podmiotach (tj. 53% ogółu skontrolowanych).
Przedmiotowa kontrola pozwoliła na sprawdzenie rynku przetworów owocowych i warzywnych w zakresie spełniania przepisów dotyczących jakości handlowej.
Kontrola wykazała znaczącą liczbę nieprawidłowości. Deklaracji jakościowych w zakresie oceny organoleptycznej oraz/lub parametrów fizykochemicznych nie spełniało 14% ogółu sprawdzonych partii, w tym: 10% skontrolowanych partii przetworów owocowych oraz 15% skontrolowanych partii przetworów warzywnych. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 46% ogółu sprawdzonych partii, w tym: 37% skontrolowanych partii przetworów owocowych i 49% skontrolowanych partii przetworów warzywnych.
Na podstawie wyników przeprowadzonych badań laboratoryjnych można stwierdzić, że brak zgodności produktu finalnego z deklaracją producenta może świadczyć przede wszystkim o używaniu nieodpowiednich składników, bądź składników w ilościach mniejszych od deklarowanych, w tym stosowaniu niewłaściwej ilości soli i środków zakwaszających w procesie produkcyjnym oraz innych zaniedbaniach, mających wpływ na właściwości artykułu, np. brak szczelności opakowań.
W toku kontroli znakowania ujawniono wiele nieprawidłowości, które mogły w znaczący sposób wprowadzić konsumenta w błąd. Większość tych niezgodności dotyczyła składu surowcowego produktu, w tym: braku wszystkich składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego, podania składników wykorzystanych do produkcji w nieprawidłowej kolejności, braku ilościowej zawartości składnika lub składników podkreślonych w oznakowaniu środka spożywczego w formie pisemnej, przy użyciu obrazków i grafiki, braku wskazania nazwy składnika alergennego, zamieszczeniu w składzie surowcowym składników, których nie użyto do wytworzenia produktu. Ujawnione przypadki wydłużania przez producentów terminów ważności środków spożywczych stanowią poważne naruszenie uczciwych praktyk handlowych.
Porównując wyniki przedmiotowej kontroli z poprzednią kontrolą tego asortymentu, przeprowadzoną przez Inspekcję JHARS w 2008 roku, można zauważyć znaczący wzrost nieprawidłowości w zakresie znakowania o 12 punktów procentowych w przypadku przetworów owocowych oraz 14 punktów procentowych w przypadku przetworów warzywnych.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Kontrola truskawek GIJHARS. Niezgodności i kary!
-
Polskie truskawki, maliny i borówki. Ile kosztują w Biedronce?
-
Maga Foods. Dwa tysiące osób straci pracę przez milczenie rządu i zwykły błąd?
-
Cena czereśni 2022. Ile dzisiaj kosztują za kg?
-
Finał historii z agrestem w tle. Rolnicze wsparcie przynosi korzyści
-
Truskawki 2022. Ile powinna kosztować łubianka?
-
Ceny bobu 2022: jest coraz taniej
-
Łowicz z sezonową nowością. Twarzą produktu został rolnik
-
Ceny owoców i warzyw: Kolejne podwyżki przed nami. Dlaczego? [ANALIZA]
-
Maga Foods bankrutuje. Liczy na interwencję Jarosława Kaczyńskiego [WYWIAD]
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
komentarze (1)
teraz czas skontrolować przetwory mięsne \" składniki ! i alergeny!!
Odpowiedz