Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

IŻŻ: Owoce, warzywa i ... kawa zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwór

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-01-2017, 14:02
Przybywa naukowych dowodów na to, że zdrowe żywienie i aktywność fizyczna nie tylko znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na większość nowotworów ale również zwiększają skuteczność leczenie u osób, które już zachorowały. Coraz więcej także wiadomo o mechanizmach rozwoju raka, jego dużych związkach z otyłością i wielu rakotwórczych substancjach w żywności. O tym dyskutowali eksperci Instytutu Żywności i Żywienia podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego.
IŻŻ: Owoce, warzywa i ... kawa zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwór
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Wraz z postępem nauki coraz więcej wiadomo na temat przyczyn powstawania nowotworów, wśród których wiodącą rolę odgrywają czynniki związane ze stylem życia, a więc te, na które sami mamy ogromny wpływ.

Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) apelował podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie, aby przestać bać się raka. Według niego nawet połowy zachorować na nowotwory można uniknąć dzięki zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej. - Co więcej zdrowy styl życia nie tylko pozwala zapobiegać nowotworom, lecz również zwiększa znacząco skuteczność ich leczenia - zapewniał prof. Jarosz.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!