Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Jabłka Grójeckie: co zrobić, by otrzymać certyfikat ChOG?

Na sklepowych półkach coraz częściej możemy zauważyć produkty posiadające naklejkę: Chronione Oznaczenie Geograficzne. Co się za tym kryje?

Jabłka Grójeckie: co zrobić, by otrzymać certyfikat ChOG?
Jabłka Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym/ fot. materiały prasowe

Autor: www.portalspozywczy.pl/ informacja prasowa
Data: 08-03-2021, 10:01

Chronione Oznaczenie Geograficzne - prawdopodobnie dla większości z nas jest to kolejna naklejka, która sama w sobie nie wydaje się być niczym szczególnym. Jedynie najwnikliwsi konsumenci, którzy sami zasięgną wiedzy o tym czym jest to oznaczenie, będą mogli w pełni docenić jakość produktów je posiadających, a także trud producentów włożony w ich wytworzenie.

Zdaniem sadowników z Grójca, wiedza ta jednak powinna być jak najszerszej promowana, ponieważ produkty posiadające wspomniane oznaczenie to europejska czołówka. Na przykładzie Jabłka Grójeckiego tłumaczą więc co musi zrobić, i do jakich zasad stosować się producent, aby otrzymać i utrzymać Chronione Oznaczenie Geograficzne. 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Był sobie sad

Wydaje się, że to nic prostszego. W ziemi sadzimy szczepy jabłoni i czekamy aż urosną. Jak podkreślają jednak członkowie Stowarzyszenia Sady Grójeckie, w rzeczywistości sadownik, który chce oferować jabłka z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym musi najpierw zrobić porządek w starym sadzie. Każda uprawa roślinna zależy od gleby i to właśnie o nią musimy zadbać w pierwszej kolejności. Zanim będzie można posadzić jabłonie, sadownik musi najpierw uprawiać jęczmień i grykę. Rośliny te muszą urosnąć, a następnie powinny być w całości zaorane. Dzięki temu gleba będzie wolna od chorób odglebowych i nicieni. Tak przygotowane podłoże poddawane jest analizie gleby i na jej podstawie racjonalnie nawożone, ze szczególnym uwzględnieniem kopalin takich jak fosfor, potas i magnez oraz wapń.

GPS i słupy w sadzie

- Jabłka to wbrew pozorom bardzo delikatnie owoce, wymagające czułości i miłości – mówi Maciej Majewski Prezes Zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie – Przede wszystkim jabłonie to uprawa wieloletnia i każdy błąd popełniony na początku ma swoje konsekwencje w przyszłości.

Sadzenie jabłoni to nie przypadek. Musimy zaangażować geodetę, który „zmapuje” powierzchnię przyszłego sadu. Następnym krokiem jest postawienie słupów, pomiędzy którymi sadzone będą jabłonie. Średnio jest to około 3,5 tysiąca drzewek na hektar. Sadzimy więc drzewka zgodnie
z wytycznymi od geodety. To jednak nie koniec. Musimy zadbać również o odpowiedni kształt drzewka i nie chodzi tu wcale o wrażenia estetyczne. Odpowiednie uformowanie korony drzewa, to lepszy dostęp do światła słonecznego, co wpłynie na przyszły kolor i smak jabłek. Co równie ważne, przycinanie i formowanie jabłonek pozwoli im szybciej wysychać po opadach deszczu. Im szybciej to zrobią tym mniejsze ryzyko pojawienia się chorób.

Klimat i mikrozraszczacze

więcej informacji:

Chronione Oznaczenie Geograficzne RSS ALERT    /    jabłka RSS ALERT    /    owoce RSS ALERT    /    certyfikat ChOG RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Glifosat 2021-03-08 11:18:45
    A wg. mnie to właśnie chodzi o to, aby wykopać dołek, wsadzić weń jabłoń, obsypać i obdeptać. Ziemia oczywiście musi być odpowiednio uprawiona, drzewa przycinane, ale bez przesadyzmu z geodetą, słupkami, itp. Jabłoń to ma być jabłoń, a jabłko ma smakować, jak jabłko. Ludzie już nie wiedzą jak smakuje prawdziwe jabłko, jakie z niego wychodzą przetwory i że nie alergizuje konsumenta. Aha... no i daje się wyhodować bez chemii. To ze słupkami, geodetą, opryskami przed deszczem, po deszczu, na robaka, na parcha, po gradzie, nawadnianie, siatki przeciwgradowe, sprinklery przeciwmrozowe w niczym sadu nie przypomina, a owoce nie przypominają smaku jabłka. Sadownictwo zapędzone jest przez biznes okołosadowniczy w kozi róg tak samo, jak społeczeństwo w covid-róg. Sadownik napędza kasę wszystkim, tylko nie sobie. Tak samo człowiek napędza kasę covid-kryzysowi.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.173.249
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!