Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Jabłka zdobione - czyli jak wykonać napis na owocach

Są dwa najbardziej znane sposoby ozdabiania jabłek: pierwszy to nakładanie aplikacji z folii samoprzylepnej bądź papieru na wzrastający owoc, drugi – grawerowanie powierzchni jabłka laserem.

Jabłka zdobione - czyli jak wykonać napis na owocach
fot. shutterstock
  • Źródło

Autor: www.sadyogrody.pl
Data: 24-02-2016, 11:21

Nakładanie aplikacji jest metodą prostszą, tańszą (o ile nie liczyć kosztów pracy), i dostępną każdemu. Na wzrastający, niedojrzały owoc nakleja się się folię, papier wycięty we wzór, napis itp. Światło słoneczne pobudza gen produkujący antocyjany - naturalne barwniki, składnik wielu kwiatów i owoców, nadające im niebieską lub czerwoną barwę, oraz syntezę innych związków organicznych (np. kartenoidy) w skórce owocu. Zakrycie części owocu ogranicza ten proces, w efekcie czego pod aplikacją jabłko pozostanie zielone, a gdy owoc dojrzeje - żółte. Aplikację należy więc nakleić zanim jabłko nabierze rumieńców, wówczas kontrast pomiędzy czerwienią a żółcią będzie najlepszy. W przypadku letnich odmian dobrym terminem będzie pierwsza połowa lipca, odmiany zimowe można obkleić miesiąc później.

Ze względu na zasadniczą rolę światła słonecznego, najlepiej jest wykorzystać do ozdabiania owoce mające najlepszy dostęp do światła. Istotne dla końcowego efektu jest też charakterystyczne dla odmiany wybarwienie – im intensywniejsze, tym wzór będzie bardziej widoczny. Polecane są odmiany takie jak Idared, Gala, Jonagored, Decosta, Gloster, Jonagold. Nie zaleca się natomiast Championa, Pinovy, Pirosa czy Red Boskopa.

Więcej czytaj na www.sadyogrody.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

jabłka RSS ALERT    /    rynek jabłek 2016 RSS ALERT    /    jabłka zdobione RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.119.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!