Czym jest dieta śródziemnomorska?

Dieta śródziemnomorska opiera się na tradycyjnym sposobie odżywiania w 21 krajach leżących nad Morzem Śródziemnym, w tym w Grecji, Włoszech, Chorwacji, Libanie, Turcji i Monako. Oczywiście ludzie mieszkający na tym zróżnicowanym obszarze jedzą różne rodzaje żywności. Najważniejsze jest to, że zgodnie z wieloletnimi badaniami i dowodami, spożywanie przede wszystkim żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak owoce i warzywa, przy jednoczesnym włączeniu produktów pełnoziarnistych, fasoli, orzechów, owoców morza, chudego drobiu i nienasyconych tłuszczów z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bardzo zdrowe dla organizmu.

Popularność diety śródziemnomorskiej

Ludzie z wielu różnych kultur na całym świecie z powodów zdrowotnych przyjmują ten sposób odżywiania. Po prostu używają różnych odmian produktów, owoców morza, ziół i przypraw. W końcu liczy się regularne spożywanie wielu pokarmów bogatych w składniki odżywcze. Dieta śródziemnomorska koncentruje się na jakości, a nie na jednej grupie składników odżywczych lub żywności.

To proste, ale skuteczne podejście. Liczne badania wykazały, że ten model diety zmniejsza ryzyko niektórych przewlekłych schorzeń, takich jak choroby układu krążenia i cukrzyca typu 2, jednocześnie pomagając uzyskać dłuższą długość życia i jego lepszą jakość.

Korzyści zdrowotne z diety śródziemnomorskiej

Wartość odżywcza i korzyści zdrowotne diety śródziemnomorskiej zostały po raz pierwszy udokumentowane w przełomowym badaniu w siedmiu krajach, w którym zbadano związek między dietą a chorobami serca wśród 13 000 mężczyzn mieszkających w Grecji, Włoszech, Japonii, Finlandii, byłej Jugosławii, Holandii i Stanach Zjednoczonych od 1958 do 1999 roku.

Zobacz także: Dieta śródziemnomorska idealna dla cukrzyków? Ważne są porcje

Badanie wykazało, że rodzaj tłuszczu – nasycony, jednonienasycony lub wielonienasycony – ma znacznie większe znaczenie dla zdrowia układu krążenia niż całkowite spożycie tłuszczu. Nawet do 40% całkowitej liczby kalorii pochodzących z tłuszczu może być przyjazne dla serca, o ile większość spożywanych tłuszczów jest nienasycona, podczas gdy tłuszcze nasycone są ograniczone.

 Zalety diety śródziemnomorskiej

  •     Przyjazna rodzinie. Członkowie rodziny mogą z łatwością spożywać posiłki razem z niewielkimi lub żadnymi modyfikacjami. Opcje żywności są zdrowe i wystarczająco zrównoważone dla wszystkich grup wiekowych.
  •     Przyjazna dla budżetu. Pokarmy dla tej diety są łatwe do znalezienia w typowym sklepie spożywczym i nie wymagają drogich ani specjalistycznych artykułów spożywczych.
  •     Przyjazna dla planety. Dieta uwzględnia wpływ wyborów żywieniowych na środowisko. Jest w dużej mierze oparta na roślinach i żywność jest głównie uprawiana w sposób zrównoważony.
  •     Przyjazna dla wegan lub wegetarian. Przepisy można łatwo modyfikować pod kątem diety wegańskiej lub wegetariańskiej.
  •     Przyjazna dla osób na diecie bezglutenowej. Przepisy można łatwo modyfikować i nadal przestrzegać diety bezglutenowej.
  •     Przyjazna odżywianiu halal i koszernego odżywiania. Przepisy można łatwo modyfikować i nadal przestrzegać diety.
  •     Niskotłuszczowa. Dieta zachęca do umiarkowanego spożycia zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, i zniechęca do niezdrowych tłuszczów, takich jak tłuszcze nasycone – mniej niż około 30% całkowitej liczby kalorii pochodzi z tłuszczu.

Zobacz także: Dieta śródziemnomorska pomoże przy... problemach z erekcją

Dieta śródziemnomorska: co można jeść?

  • Wypełnij swój talerz szeroką gamą produktów spożywczych.
  • Codziennie jedz owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, fasolę, orzechy, rośliny strączkowe, oliwę z oliwek, zioła i przyprawy.
  • Jedz owoce morza i ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.
  • Drób, jajka, ser i jogurt są OK w umiarkowanych ilościach.
  • Czerwone mięso i słodycze najlepiej rezerwować jako okazjonalne smakołyki.
  • Okazjonalna lampka czerwonego wina jest do zaakceptowania.

Dieta śródziemnomorska i jej odmiany

Nie ma jednej „diety śródziemnomorskiej”. Grecy jedzą inaczej niż Włosi, którzy jedzą inaczej niż Francuzi i Hiszpanie. Ale mają wiele wspólnych zasad. Współpracując z Harvard School of Public Health i Światową Organizacją Zdrowia, Oldways, organizacja non-profit zajmująca się żywnością z Bostonu, opracowała przyjazną konsumentowi piramidę diety śródziemnomorskiej, która zawiera wskazówki, jak wypełnić swój talerz – i być może kieliszek do wina – w śródziemnomorski sposób.

Ten rodzaj diety o niskiej zawartości tłuszczu pozostawia niewiele miejsca na tłuszcze nasycone, cukry dodane i sód, które zalewają np. standardową amerykańską dietę. Osoby stosujące dietę śródziemnomorską żyją dłużej i rzadziej zapadają na choroby przewlekłe, takie jak rak i choroby serca.

Zobacz także: Dieta śródziemnomorska na czele listy najzdrowszych modeli odżywiania

Istnieje wiele błędnych przekonań na temat diety śródziemnomorskiej – a mianowicie, że jedzenie góry skrobiowego makaronu i przetworzonego sera spełnia wymagania planu diety śródziemnomorskiej. Chociaż można zjeść niewielką ilość pełnoziarnistego makaronu w planie diety śródziemnomorskiej, byłby on posypany dużą ilością świeżych warzyw i fasoli, doprawiony oliwą z oliwek i być może posypany niewielką ilością naturalnego sera.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl