Owoce, choć nie wszystkie, są polecane cukrzykom, ze względu na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika (cukrzycy powinni go spożywać 20 g dziennie). Należy jednak pamiętać o tym, by wybierać owoce świeże lub mrożone, które mają małą zawartość węglowodanów, a unikać owoców w puszkach, kandyzowanych, w syropach, a także suszonych.

CZYTAJ TAKŻE: Jeden z najzdrowszych soków. Cukrzycy mogą go pić codziennie

Owoce a cukrzyca. Ile jeść dziennie?

Fruktoza obecna w owocach ma ogólnie pozytywne działanie dla organizmu, ale jest również składnikiem wszechobecnym w napojach i słodyczach, a jako składnik syropu glukozowo - fruktozowego w całej gamie produktów przetworzonych. Cukrzykom zaleca się spożywanie owoców w niewielkich ilościach. Dziennie nie należy zjadać więcej niż 300 g owoców, dodatkowo ilość tę należy podzielić na trzy porcje po 100 g.

Tak jak w przypadku jedzenia słodyczy – nadmiar owoców znacznie utrudnia wyrównanie cukrzycy. Aby ograniczyć hiperglikemię po spożyciu owoców, zaleca się spożywać je w ramach deseru po obiedzie czy jako cześć innego posiłku, np. śniadania, a nie jako samodzielną przekąskę. Jeśli owoce trawione są z innym pokarmem, a w szczególności z tłuszczem i białkiem, to tempo wchłaniania się fruktozy będzie wolniejsze.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Czy cukrzycy powinni jeść truskawki? Mają mało kalorii i cenne składniki

Jakich owoców unikać w cukrzycy?

Poniżej znaleźć można wykaz owoców, jakie nie są polecane osobom na diecie cukrzycowej, wraz z orientacyjnym indeksem glikemicznym - wartość podana w nawiasach.

  • owoce suszone (w tym daktyle suszone, figi suszone i rodzynki)
  • owoce z puszki, w syropie, kandyzowane
  • ananasy (IG 66)
  • arbuzy (IG 72)
  • banany dojrzałe (IG 62)
  • daktyle (IG 70)
  • mango (IG 56)
  • melony (IG 65)
  • papaje (IG 60)
  • czarne winogrona (IG 59)

CZYTAJ KONIECZNIE: Co wolno jeść przy cukrzycy? Dieta cukrzycowa bez tajemnic

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl