Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Owoce i warzywa

Kakao poprawia ostrość widzenia lepiej niż owoce

  • Autor: PAP
  • Data: 24-06-2021, 17:33
Spożywanie około 2,5 grama kakao poprawia ostrość widzenia u młodych osób w warunkach światła dziennego – wynika z badań opublikowanych przez „Journal of Functional Foods”.
Kakao poprawia ostrość widzenia lepiej niż owoce
Spożywanie około 2,5 grama kakao poprawia ostrość widzenia u młodych osób w warunkach światła dziennego. fot. unsplash

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Kakao lepsze niż owoce?

Naukowcy z Uniwersytetu Madryckiego analizowali wpływ flawonoidów pochodzących z kakao oraz antocyjanów zawartych w owocach leśnych na jakość widzenia 40 osób w wieku od 18 do 27 lat.

Podczas trzech osobnych wizyt w laboratorium uczestnicy pili szklankę kakao (z mlekiem), samo mleko lub jedli mieszankę malin, czerwonych i czarnych porzeczek oraz borówek. Za każdym razem po upływie trzech godzin od konsumpcji badano poziom polifenoli w moczu.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!