- Producenci płacili bardzo wysokie ceny za surowiec licząc, że uda im się uzyskać odpowiednio wysokie ceny za koncentrat jabłkowy - tłumaczy dr Nosecka.

- Ze względu na dużą konkurencyjność rynku a także niski kurs euro do złotego ceny koncentratu nie pokrywają kosztów produkcji, toteż wielu producentów, zwłaszcza mniejszych, którzy nie posiadają odpowiedniego zaplecza surowcowego i finansowego znajduje się w poważnych tarapatach. Sytuację pogarsza fakt, że moce produkcyjne w sektorze soków skoncentrowanych wykorzystywane są zaledwie w około 60 proc. co zwiększa koszty działalności i konkurencję o surowiec - wyjaśnia dr Nosecka.
- Czołowi producenci koncentratu jabłkowego przetrwają trudny okres, natomiast mniejsi mogą wypaść z rynku - konkluduje dr Nosecka.

Według danych Krajowej Unii Producentów Soków wytwarzaniem soków zagęszczonych zajmuje się około 45 firm. Większość z nich to niewielkie krajowe podmioty. Czołówkę tego sektora stanowi kilka dużych firm, takich jak: Agrana Juice Poland, Agrico, Döhler Polska, Binder International, Steinhauser Polska, O.K. Owocowe Koncentraty, SVZ Polska, będących w większości własnością kapitału zagranicznego. Zdaniem dr Noseckiej dostarczają one około 70 proc. produkcji soków zagęszczonych w Polsce.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl