Konsumenci zwracają uwagę na pochodzenie produktów
- Autor: www.portalspozywczy.pl/ pr
- Data: 30-01-2017, 15:42

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W tym kontekście coraz częściej słyszymy określenie „zrównoważony”. Co ono znaczy? I czy naprawdę powinno mieć dla nas znaczenie?
- Choć mówiąc o pochodzeniu produktów spożywczych, producenci używają określeń zrównoważone rolnictwo czy zrównoważone uprawy, to samo pojęcie zrównoważony ma szerszy kontekst, do którego odniosła się Organizacja Narodów Zjednoczonych, ogłaszając 25 września 2015 roku Cele Zrównoważonego Rozwoju. Obejmują one 17 zagadnień, które mają być realizowane przez kolejnych 15 lat, począwszy od 2016 roku. Do czego zmierzają? Założenia są ambitne: m.in. wyeliminowanie skrajnego ubóstwa, walka z nierównościami czy wstrzymanie zmian środowiskowych. ONZ podkreśla, że osiągnięcie tych celów nie będzie możliwe bez zaangażowania rządów państw oraz biznesu. Jednym z poruszonych przez ONZ zagadnień stało się właśnie zrównoważone rolnictwo, do którego nawiązują Cele nr 2: „Wyeliminować głód, osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe i lepsze odżywianie oraz promować zrównoważone rolnictwo” i nr 12: „Zapewnić wzorce zrównoważonej konsumpcji i produkcji” - informuje Unilever, właściciel globalnej marki Knorr.
komentarze (0)