Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Owoce i warzywa

Konsumpcja orzechów sprzyja rozwojowi neuronalnemu płodu

  • Autor: PAP
  • Data: 09-05-2019, 13:13
Dzieci kobiet spożywających w pierwszym trymestrze ciąży duże ilości orzechów charakteryzują się lepszym rozwojem neuronalnym w wieku 18 miesięcy, 5 i 8 lat – wynika z badania opublikowanego na łamach „European Journal of Epidemiology”.
Konsumpcja orzechów sprzyja rozwojowi neuronalnemu płodu
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Naukowcy z Barcelona Institute for Global Health (Hiszpania) przeanalizowali informacje dotyczące diety w pierwszym i trzecim trymestrze ciąży u ponad 2 tys. kobiet oraz rezultaty uzyskiwane przez ich dzieci w wieku 18 miesięcy, 5 i 8 lat w testach mierzących funkcje poznawcze, w tym pojemność uwagi i pamięci roboczej.

Doszli do wniosku, że konsumpcja orzechów w pierwszym trymestrze ciąży sprzyja rozwojowi neuronalnemu płodu i przekłada się na długoterminowe efekty w funkcjonowaniu poznawczym.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!