Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Owoce i warzywa

Koronawirus a ogrodnictwo - komentarz Witolda Boguty

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 24-03-2020, 14:27
- Po raz pierwszy zglobalizowany świat musi walczyć z ogólnoświatowym wrogiem, który jest nowy i mało znany. Stąd sytuacja, w której wszyscy się znaleźliśmy, jest, póki co, nieprzewidywalna. To powoduje, że trudno jest odpowiedzialnie odnosić się, nie tylko do przyszłości, ale też do wydarzeń, które mogą mieć miejsce w najbliższych dniach - mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Koronawirus a ogrodnictwo - komentarz Witolda Boguty
Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Producentów Owoców i Warzyw/ fot. PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Mamy do czynienia z dwoma ważnymi obszarami: pracą gospodarstw, organizacji producentów, firm handlowych oraz sytuacją na rynku. Produkcja w gospodarstwach i przygotowanie produktów do sprzedaży wiąże się z zatrudnianiem pracowników, również pochodzących z zagranicy. Wystąpienie przypadku choroby, spowoduje wyłączenie z pracy grupy pracowników lub nawet zamknięcie całego zakładu produkującego lub przygotowującego owoce i warzywa do sprzedaży. To może ograniczać dostawy, przyczyniając się też do strat finansowych dla producentów - dodaje Witold Boguta.

Jego zdaniem ważne jest zapewnienie potrzebnej liczby pracowników obecnie w pieczarkarniach, w produkcji szklarniowej warzyw, przy przygotowywaniu owoców i warzyw do sprzedaży, ale też w czasie kiedy rozpoczną się zbiory. - Zamykanie granic, niejasność dalszego rozwoju sytuacji epidemiologicznej tak w Polsce, jak i na Ukrainie, czy w innych państwach skąd pochodzą pracownicy, rodzi niepewność i realne problemy z przyjazdem pracowników sezonowych. Stąd należy zrobić wszystko, aby umożliwić pozostanie, tym którzy obecnie są w Polsce i zechcą pozostać dalej - zapewnia.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!