Amerykańskie ministerstwo rolnictwa zakłada niższą produkcję, na poziomie z poprzedniego sezonu. Produkcja będzie niższa niż prognozy władz, które zakłady, że wolumen wyprodukowanego cukru wyniesie 1,7 mln ton. Powodem mniejszej niż oczekiwano produkcji są nadmierne opady deszczu, które negatywnie wpłynęły na plonowanie trzciny cukrowej, i przestarzała infrastruktura produkcyjna i techniczna. Rozpoczęta w grudniu kampania powinna zakończyć się jeszcze w maju.

Konsumpcja cukru na Kubie wynosi 600-700 tys. ton rocznie. Przynajmniej 400 tys. ton jest rocznie eksportowane do Chin. Kuba korzysta z preferencyjnego dostępu do unijnego rynku cukru (własny kontyngent na prawie 69 tys. ton i w ramach erga omnes, cło w obu przypadkach wynosi 98 €/t). W 2012 roku Kuba była największym dostawcą cukru na polski rynek. Z tego kraju sprowadzono 74,3 tys. ton za 39,7 mln euro, co stanowiło odpowiednio 30% i 27% udziału w imporcie cukru ogółem. Przedmiotem importu był cukier surowy do rafinacji. Średnia cena importowa wyniosła 534 €/t.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl