Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Lubelskie: nowe linie produkcyjne w wytwórni octu i musztardy w Parczewie

Nowe linie produkcyjne w Wytwórni Octu i Musztardy w Parczewie (woj. lubelskie) otworzyli w poniedziałek ministrowie rolnictwa Słowenii - Dejan Židan i Polski - Krzysztof Jurgiel. Parczewski zakład z blisko 50-letnią tradycją, od 2010 r. należy do spółki ze Słowenii.
  • Autor: PAP
  • Data: 24-10-2017, 11:36
Lubelskie: nowe linie produkcyjne w wytwórni octu i musztardy w Parczewie
fot. www.facebook.com/pg/WOMParczew

Wicepremier, minister rolnictwa, leśnictwa i gospodarki żywnościowej Republiki Słowenii Dejan Židan oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel uczestniczyli w uroczystym otwarciu automatycznej linii do rozlewania oraz pakowania ketchupu i musztardy, a także nowego acetatora (zbiornik ze stali do produkcji octu) w Wytwórni Octu i Musztardy w Parczewie.

Obaj ministrowie podkreślali, że współpraca między Słowenią a Polską układa się dobrze, a parczewska firma jest tego dobrym przykładem.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

"Współpraca pomiędzy Słowenią i Polską przebiega znakomicie, nie tylko w dziedzinie politycznej, ale również gospodarczej. Polska jest szóstym największym partnerem Słowenii, jeśli chodzi o wymianę handlową, która w zeszłym roku osiągnęła rekordowy poziom 1,5 mld euro. Nasza współpraca również rozwija się w sektorze usług" - powiedział Dejan Židan.

Krzysztof Jurgiel podkreślił, że rząd, który reprezentuje, oferuje "stabilne warunki gospodarowania, uczciwą administrację". "Kto uczciwie chce działać na rynku, prowadzić produkcję, na pewno będzie mógł to robić. Państwo jest teraz, moim zdaniem, bardzo przedsiębiorcom przyjazne" - powiedział.

Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie powstała w 1969 roku, była przedsiębiorstwem państwowym. W 1990 roku została przekształcona w samodzielny podmiot gospodarczy o nazwie Wytwórnia Octu i Musztardy Przedsiębiorstwo Państwowe w Parczewie. Od początku swego istnienia przedsiębiorstwo jest producentem octu i musztardy, a od 1998 roku także ketchupu.

W 2010 roku większość udziałów parczewskiego zakładu kupiła słoweńska spółka Apis-Vita. Obecnie posiada ona 94 proc. udziałów, reszta należy do pracowników zakładu. Zatrudnionych jest tu ok. 30 osób.

Wartość nowej inwestycji - zakup automatycznej linii - to prawie 6,5 mln zł, z czego prawie 2 mln zł stanowi dofinansowanie unijne, które firma uzyskała z Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013.

"Zainwestowaliśmy w modernizację rozlewu musztardy i keczupu. Inwestycja powinna umożliwić produkowanie keczupu bez konserwantów oraz nowoczesnych rzeczy, takich jak keczupy i musztardy z koenzymem Q10" - powiedział prezes Wytwórni Octu i Musztardy w Parczewie Matej Hojnik.

Nowoczesna instalacja pozwala także na zwiększenie wydajności. Rocznie parczewski zakład może wyprodukować 12 mln litrów octu, 500 tys. butelek keczupu po 450 g, oraz 3 mln słoików musztardy po 180 g.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!