Maleje produkcja greckich puszkowanych mieszanek owocowych
Od wielu lat Grecja pozostaje bardzo liczącym się na świecie eksporterem owoców puszkowanych, w tym szczególnie puszkowanych brzoskwiń oraz mieszanek owocowych i puszkowanych moreli. Jedynie w przypadku puszkowanych gruszek kraj ten pozostaje importerem netto - informuje FAMMU/FAPA.
Produkcja brzoskwiń wyniosła w sezonie 2009/2010 około 450,0 tys. ton, z czego do przetwórstwa skierowane zostało około 280,0 tys. ton tych owoców. Około 160,0 tys. ton przetworzono postaci owoców puszkowanych, 80,0 tys. ton w postaci puree brzoskwiniowego głównie z myślą o wykorzystaniu do produkcji soków, około 20,0 tys. ton w postaci krojonych owoców oraz 20,0 tys. ton jako owoc mrożony.
Z roku na rok maleje natomiast produkcja greckich puszkowanych mieszanek owocowych, sytuacja ta ma miejsce od 2005 roku, kiedy to unijny rynek zdominowały chińskie mieszanki owocowe. Jeszcze w 2008 roku wolumen produkcji zamknął się wielkością 25,0 tys. ton, podczas gdy w sezonie 2009/2010 szacuje się go na około 20,0 tys. ton.
Grecja plasuje się za Włochami na drugim miejscu pod względem wolumenu produkcji puszkowanych mieszanek owocowych z 26% udziałem w unijnym rynku. W skład mieszanek najczęściej wchodzą owoce takie jak: brzoskwinie, gruszki, wiśnie, czereśnie, ananasy oraz winogrona.
Ponadto Grecja zajmuje czwarte miejsce wśród krajów unijnych w produkcji puszkowanych gruszek tuż po Włoszech, Hiszpanii, oraz Francji z udziałem w rynku na poziomie 7% i wielkością produkcji około 5,5 tys. ton rocznie. Poniższa tabela prezentuje wolumen eksportu wybranych puszkowanych owoców w stosunku do światowego wolumenu eksportu tych produktów.
