Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Marchewka, kapusta i brokuły mogą chronić przed rakiem piersi

Spożywanie dużych ilości marchewki i warzyw kapustowatych, w tym brokułów, może pomóc zredukować ryzyko raka piersi, zwłaszcza agresywnej odmiany często spotykanej u Afroamerykanek - wynika z badań opublikowanych w "American Journal of Epidemiology" - informuje PAP.

Biorąc pod uwagę fakt, że wiele wcześniejszych badań nad zależnością pomiędzy konsumpcją warzyw i owoców a ryzykiem raka piersi prowadziło do sprzecznych wniosków, naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego postanowili skoncentrować się na konkretnej grupie etnicznej.

W tym celu przeprowadzili badania wśród 50 tys. Afroamerykanek, które są w większym stopniu niż kobiety białe narażone na ER-ujemnego raka piersi. Jak zauważają badacze, ten rodzaj raka jest trudniejszy do wyleczenia i częściej śmiertelny niż nowotwory ER-dodatnie.
Dr Deborah Boggs wraz ze swoim zespołem naukowców stwierdziła wcześniej, że na mniejsze ryzyko tego nowotworu wpływa dieta bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i ryby.

Teraz chciała sprawdzić, które z tych składników mają największe właściwości ochronne. Badaczka przeprowadziła analizę danych dotyczących diety i zdrowia kobiet, które brały udział w trwającym 12 lat badaniu Black Women's Health. U około 1,3 tys. z nich rozwinął się rak piersi, z czego 35 proc. przypadków było ER-ujemnych.

Na początku naukowcy zaobserwowali, że kobiety, które spożywały przynajmniej dwie porcje warzyw dziennie miały o 43 proc. niższe ryzyko ER-ujemnego raka piersi niż panie spożywające mniej niż cztery porcje warzyw w tygodniu. Następnie zidentyfikowali te produkty, które miały największe zasługi. Były to m.in. brokuły, kapusta i marchewka.

Badane, które jadły marchewkę co najmniej trzy razy w tygodniu, miały o 17 proc. niższe ryzyko nowotworu w porównaniu z kobietami, które jadły ją nie częściej niż raz w miesiącu. Podobnej zależności nie zauważono w przypadku owoców.

Dr Bogus zwraca jednak uwagę, że zbyt wcześnie jeszcze na wyciągnięcie jednoznacznych wniosków, gdyż większe spożycie warzyw może być związane z ogólnym zdrowszym stylem życia i innymi czynnikami, które mogą wspomagać działanie ochronne."Większość Amerykanów nie spożywa rekomendowanych pięciu porcji warzyw dziennie, a Afroamerykanie jedzą ich średnio jeszcze mniej niż osoby rasy białej" - podkreśla dr Boggs.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

owoce RSS ALERT    /    warzywa RSS ALERT    /    marchew RSS ALERT    /    brokuły RSS ALERT    /    kapusta RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.167.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!