Marek Spuz vel Szpos, prezes Krajowej Spółki Cukrowej - duży wywiad
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 07-05-2015, 11:57

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jaka jest strategia nowego prezesa dla KSC. Co w najbliższych latach będzie priorytetem dla spółki? Co jest dla KSC największym wyzwaniem, gdzie prezes upatruje szans rozwoju?
Do głównych zadań strategicznych na najbliższy okres należy przygotowanie spółki do gry rynkowej po dacie uwolnienia rynku cukru w 2017 roku. Musimy dążyć do utrzymania obecnego udziału w rynku cukru na obszarze kraju oraz krajów EU.
komentarze (4)
K..zwa kto mu dal taki tytul, spuz vel szpos, chyba spust vel tost :)
OdpowiedzPanie Prezesie, plany o których pan mówi są zgubne a związkowcy będą mieli pretekst aby panu mocno dokuczać, pozdrawiam
OdpowiedzPanie Prezesie jestem związkowcem , i popieram budowanie wokól spółki polskiego Kombinatu Przetwórstwa Rolno-spożywczego. Będzie łatwiej bronić się przed konkurencją , a wielosektorowa działalność uspokoi nastroje nie urodzaju , ewentualnych nadwyżek podaży , i da silniejszy odpór konkurencyjności . BRAWO- POZDRAWIAM
OdpowiedzZe zmiana osoby na fotelu prezesa spodziewalam sie zmiany albo choc malej modernizacji kierunkow rozwoju - wydaje sie, ze p.SvS mowi dokladnie to samo co poprzednik. Nie bardzo rozumiem chec wejscia w cukier trzcinowy, kiedy wszystkie opracowania zwiazane z rynkiem cukru mowia, ze po 2017 cukier trzcinowy nie bedzie mial miejsca na rynku europejskim. Plany o cukrowniach w Etiopii etc sa po prostu mrzankami, albo swiadomym PRem i KSC powinien o tym zapomniec. Zakonczenie mrzonki o wielkim aglomeracie biopaliwowym, ktory mial powstac w miejscu wygaszonych cukrowni, ktora powodowala trzymanie setek ludzi w tych miesjcach tez powinno nadejsc raczej szybciej niz pozniej. Ograniczenie biurokracji i wplywow polityki na zarzadzanie fimr, male struktury w fabrykach i przede wsyzstkim dobra wspolpraca z planatorami (rowniez wykorzystujaca fakt, ze KSC moze teraz wspolpracowac z planatorami nie tylko jezeli chodzi o buraki, ale ziemniaki, warzywa, zboza) to klucz do sukcesu KSC. I (co moze byc bolesne) zamkniecie kilku cukrowni i skoncentrowanie produckcji w najlepszych zakladach powinno byc rowniez rozwazane powaznie. W UK sa tylko 4 cukrownie produkujace wiecej cukru niz cale KSC z 2 razy wieksza iloscia zakladow.
Odpowiedz