Meksyk: Brakuje awokado. W barach stosują zamienniki
- Autor: PAP
- Data: 24-07-2019, 12:02

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W meksykańskich barach coraz częściej serwowane jest podrabiane guacamole, czyli oryginalnie pasta z awokado, w której owoc ten zastępuje się obecnie roślinami dyniowatymi - pisze anglojęzyczny portal Deutsche Welle. Jak wyjaśnia lifestyle'owy meksykański serwis internetowy Chilango, podrabiane guacamole nie jest identyczne jak oryginalne, ale poza awokado zawiera wszystkie tradycyjne składniki i zachowuje charakterystyczny zielony kolor, a także podobną konsystencję i smak.
DW zwraca uwagę, że Meksyk 80 proc. awokado eksportuje do USA, gdzie awokado i guacamole stały się bardzo popularne: tylko w czasie tegorocznego finału ligi futbolu amerykańskiego Super Bowl sprowadzono 120 tys. ton awokado - o 20 proc. więcej niż przed rokiem i cztery razy więcej niż w roku 2014. W całym 2018 roku wartość eksportu awokado z Meksyku do USA wyniosła 2,5 mld dolarów.
komentarze (2)
a po sklepach sie to psuje
Odpowiedzanglojęzyczny portal Deutsche Welle ;)
Odpowiedz