Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mintel: wodorosty alternatywą dla makaronu

  • Autor: Mintel
  • Data: 28-04-2017, 19:29
Konsumenci przykładający ogromną uwagę do zdrowego odżywiania, coraz częściej w przygotowywanych przez siebie potrawach makaron zastępują wodorostami. Jak podaje firma Mintel, popularność morskiego spaghetti w Europie w ciągu ostatniego roku diametralnie wzrosła, a wszystko ze względu na podobny kształt obu produktów, przy czym wodorosty wygrywają pod kątem zdrowotnym.
Mintel: wodorosty alternatywą dla makaronu
fot. facebook.com/seamorefood/

Morskie spaghetti najczęściej wybierają osoby, które nie spożywają glutenu, praktykują diety niskowęglowodanowe lub wegańskie. Popularność tych diet miała negatywny wpływ na konsumpcję makaronu na wielu rynkach na całym świecie. Według danych Mintel Global New Product Database (GNPD) produkty bezglutenowe stanowią teraz znaczący segment tej kategorii. Badania pokazują, że 15% wszystkich wypieków z makaronu w 2016 r było pozbawionych glutenu.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak podaje Mintel promiennymi markami specjalizującymi się w morskim spaghetti są: I Sea Pasta z Seamore Foods, Atlantic Kitchen, Wild Irish Seaweeds i Mara Seaweed. Wszyscy swoją ofertą promują korzyści zdrowotne związane z wodorostami, które coraz częściej sa postrzegane jako potencjalne źródło związków bioaktywnych o ogromnym znaczeniu farmaceutycznym i biomedycznym. Wodorosty są doskonałym źródłem różnych minerałów, witamin - takich jak B12, C, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy, a przede wszystkim zawierają mało kalorii.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!