Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mniejsza produkcja mrożonych owoców w UE

  • Autor: Freshplaza
  • Data: 20-09-2018, 13:46
Według raportu " UE: mrożone owoce - raport rynkowy Analiza i prognoza do 2025 r. ", produkcja mrożonych owoców w 2017 r. wyniosła 799 tys. ton, co oznacza spadek o 5% w ciągu ostatniego roku. Zmniejszone dane dotyczące produkcji odnotowane w ciągu ostatniego roku można wyjaśnić spadkiem wielkości produkcji w Polsce i we Włoszech - informuje Freshplaza.
Mniejsza produkcja mrożonych owoców w UE
fot. shutterstock

Polska (359 tysięcy ton) była największym producentem mrożonych owoców w UE, dostarczając 45% całkowitej produkcji. Włochy (173 tys. ton) zajęły drugie miejsce, z 22% udziałem, następnie Hiszpania (35 tys. ton), Holandia (34 tys. ton), Belgia (31 tys. ton), Węgry (27 tys. ton), Niemcy (23 tys. ton), Szwecja ( 22 tys. ton), Grecji (19 tys. ton) i Francji (19 tys. ton). W latach 2007-2017 najbardziej wyraźne tempo wzrostu pod względem produkcji odnotowano w Hiszpanii (+ 14,6%) i na Węgrzech (+ 13,4%), podczas gdy główny producent - Polska odnotowała niewielki wzrost o 1,9% rocznie.

46% unijnego rynku owoców mrożonych jest wspierane przez importowane produkty z zagranicy. Udział produktów importowanych w konsumpcji wahał się w ostatnim dziesięcioleciu, ale zawsze utrzymywał się na poziomie co najmniej 41%, wskazując tym samym znaczny udział produktów zagranicznych na rynku. Serbia, Maroko, Chiny, Kanada, Ukraina, Egipt i Turcja to główni zagraniczni dostawcy na rynek UE.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Wielkość eksportu w 2017 roku wyniosła 864 tys. ton, co stanowi wzrost o 2% w stosunku do roku poprzedniego. Wielkość wywozu mrożonych owoców rośnie powoli od 2010 r., przy niewielkich wahaniach obserwowanych w niektórych latach.

W 2017 r. Wartość eksportu wyniosła 1,4 mld EUR, wzrastając w ciągu ostatnich dwóch lat. Od 2017 r. Największy wolumen wywozu odnotowano w Polsce. Kolejne miejsca zajęły Holandia (13%), Belgia (10%), Hiszpania (8%), Niemcy (6%), Włochy (3%) i Grecja (3%). Eksport z Polski zwiększył się średnio o + 2,2% rocznie w latach 2007-2017. Jednak najwyższe roczne stopy wzrostu odnotowano w Hiszpanii (+ 5,0%) i Holandii (+ 4,6%).

Niemcy pozostają największym rynkiem dla importowanych mrożonych owoców. Wielkość przywozu z UE wyniosła 1,3 mln ton w 2017 roku, co oznacza wzrost o 6% w stosunku do roku poprzedniego. Pod względem wartości wyniósł on 2,2 miliona euro.

Więcej czytaj: Freshplaza.

 

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!