Mocny apel polskich organizacji do PE o jak najszybsze uwolnienie kwot cukrowych
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 07-04-2013, 16:24

Organizacje skupione w Koalicji Indywidualnych i Przemysłowych Użytkowników Cukru w Polsce: Federacja Konsumentów, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, Polbisco Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Krajowa Izba Gospodarcza "Przemysł Rozlewniczy", Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, zwracają się z apelem do Posłów do Parlamentu Europejskiego o uwzględnienie w procesie trilogu dotyczącego regulacji rynku cukru w Unii Europejskiej, interesów milionów polskich konsumentów i tysięcy przedsiębiorców, wykorzystujących w produkcji cukier.
Jak podano w komunikacie, analizy ekonomiczne obecnej regulacji rynku cukru, w tym najnowsza analiza sporządzona przez Centrum im. Adama Smitha, pod kierownictwem prof. dr hab. Aleksandra Surdeja wskazują, że obecna regulacja jest szkodliwa pod wieloma względami.
KLIKNIJ I POBIERZ ANALIZĘ EKSPERTÓW CENTRUM IM. ADAMA SMITHA NA TEMAT REGULACJI RYNKU CUKRU
Napisano, że jest szkodliwa społecznie, ponieważ kilkuletnie funkcjonowanie wprowadzonego w 2006 roku systemu wspólnej organizacji rynku cukru pokazuje, że zdecydowanymi przegranymi tej reformy są konsumenci i przetwórcy cukru, którzy "słono przepłacają" za niedobór na rynku cukru, który pojawił się jako "nieoczekiwany, uboczny efekt" reformy. Szacuje się, że tylko w Polsce konsumenci ponieśli dodatkowe koszty znacznie przewyższające 2 miliardy złotych.
Jak wynika z analizy, regulacja jest szkodliwa gospodarczo: wysokie, nieuzasadnione rynkowo ceny cukru powodują obniżenie konkurencyjności wielu branż przemysłu żywnościowego, a szczególnie małych i średnich przedsiębiorstw. - W warunkach kryzysu może doprowadzić to do upadku wielu firm i zwiększenie i tak już wysokiego odsetka osób bezrobotnych. Obecne regulacje znacząco pogarszają funkcjonowanie tysięcy przedsiębiorstw w Polsce, zatrudniających łącznie ponad 300 tysięcy osób. Przedsiębiorcy ci ponieśli w roku 2012, szokujące jak na polskie realia gospodarcze dodatkowe koszty w wysokości ponad 1,2 miliardy złotych - podano.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Czy zabraknie żywności w Europie?
-
Czy podatek cukrowy trzeba zapłacić także od naturalnego cukru w produkcie?
-
Südzucker przeprowadza rebranding Cukru Królewskiego
-
Prezes KUPS: Nutri-Score nie wniesie korzystnych dla konsumenta elementów edukacyjnych
-
Pfeifer & Langen Polska S.A. podnosi ceny skupu buraków
-
Światowe ceny cukru będą nadal rosnąć, a polskie podążać za tym trendem
-
Pfeifer & Langen Polska przeciwko likwidacji dopłat do buraków
-
Niemcy chcą zaskarżyć Polskę do KE. Chodzi o dopłaty do upraw buraka cukrowego
-
Puste półki w sklepach w Rosji i bitwy o cukier. Tak działają sankcje
-
Naukowcy chcą opodatkowania wszystkich słodzonych produktów
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (0)