Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Owoce i warzywa

MRiRW: Tylko 4 proc. wszystkich gospodarstw produkuje żywność ekologiczną

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-10-2012, 16:31
Pomimo bardzo dużego wzrostu liczby gospodarstw ekologicznych, nadal tylko 4 proc. ze wszystkich gospodarstw w naszym kraju produkuje żywność, którą można nazwać ekologiczną. Dlatego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczyna nową kampanię promocyjno-informacyjną, w ramach której chce przekonywać Polaków do kupowania ekologicznych produktów.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak podaje ministerstwo rolnictwa, liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zwiększyła się przez ostatnie 8 lat o 90 proc. W roku 2003 było ich 2.286, a w 2011 liczba wzrosła do 23.449. Zwiększył się również areał przeznaczony pod uprawy ekologiczne, z 61.236 h do 605.520 h. Resort ocenia, że to bardzo szybki wzrost, ale nadal tylko 4 proc. ze wszystkich gospodarstw w naszym kraju produkuje żywność, którą można nazwać ekologiczną.

Ponadto, według najnowszych badań TNS OBOP z września tego roku, na które powołuje się ministerstwo, tylko 5 proc. Polaków kupuje produkty ekologiczne, zaś samo logo rolnictwa ekologicznego jest znane jedynie 11 proc. społeczeństwa.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!