MRiRW: Tylko 4 proc. wszystkich gospodarstw produkuje żywność ekologiczną
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 10-10-2012, 16:31
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak podaje ministerstwo rolnictwa, liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zwiększyła się przez ostatnie 8 lat o 90 proc. W roku 2003 było ich 2.286, a w 2011 liczba wzrosła do 23.449. Zwiększył się również areał przeznaczony pod uprawy ekologiczne, z 61.236 h do 605.520 h. Resort ocenia, że to bardzo szybki wzrost, ale nadal tylko 4 proc. ze wszystkich gospodarstw w naszym kraju produkuje żywność, którą można nazwać ekologiczną.
Ponadto, według najnowszych badań TNS OBOP z września tego roku, na które powołuje się ministerstwo, tylko 5 proc. Polaków kupuje produkty ekologiczne, zaś samo logo rolnictwa ekologicznego jest znane jedynie 11 proc. społeczeństwa.
komentarze (0)