Badanie „Style śniadaniowe wśród Polek” przeprowadzone w kwietniu br. na zlecenie California Prune Board pokazało, z jakich produktów składają się polskie śniadania. Króluje pieczywo, wędliny, sery, jaja i mleko. Natomiast owoce i warzywa pojawiają się na talerzach śniadaniowych badanych stosunkowo rzadko – 27 proc. ankietowanych przyznaje, że każdego dnia na śniadanie jada surowe warzywa, a 19 proc. wskazuje surowe owoce. Jeszcze mniej ankietowanych przy pierwszym posiłku sięga po suszone owoce, 8 proc. przyznaje, że robi to regularnie, a kolejne 18 proc, że od czasu do czasu. Z takich wyników nie jest zadowolona Barbara Dąbrowska – Górska, dietetyczka – niepokojące jest, że mimo zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, która rekomenduje spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, każdego dnia owoce i warzywa, na śniadanie spożywa stosunkowo mała grupa respondentek.

Jednak wyniki dają też pozytywny sygnał, który może świadczyć o tym, że Polki są otwarte
na urozmaicenie swoich śniadań zdrowymi produktami. Blisko połowa respondentek, które
na co dzień nie jedzą na śniadanie śliwek kalifornijskich, przyznała, że jest pozytywnie nastawiona
do włączenia tych suszonych owoców do swojego porannego menu.  

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl