Naukowcy: Wysuszone boczniaki źródłem witaminy D
- Autor: PAP
- Data: 10-06-2019, 08:18

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
"Po raz pierwszy wykazaliśmy, że boczniaki ostrygowate poddane ekspozycji na słońce mogą stanowić potencjalny środek wspomagający leki pierwszego rzutu u pacjentów z gruźlicą. Takie źródło witaminy D jest idealnym rozwiązaniem dla biedniejszych krajów. Boczniaki mogą być pozyskiwane w prosty sposób i są łatwo przyswajane przez organizm. To tania i bezpieczna alternatywa" - mówi Tibebeselassie Seyoum Keflie z Uniwersytetu Hohenheim w Stuttgarcie, autor analizy.
Choć boczniaki ostrygowate same w sobie prawie nie zawierają witaminy D, to pod wpływem promieniowania słonecznego syntezuje ją podobnie, jak ludzka skóra. W badaniach wzięły udział osoby chore na gruźlicę, które przez cztery miesiące oprócz przyjmowania leków spożywały każdego ranka kanapkę z chleba zawierającego 146 mikrogramów witaminy D pozyskanej z boczniaka ostrygowatego, poddanego wcześniej ekspozycji na promienie słoneczne.
komentarze (0)