Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Niedobór i emocje rozgrzewają rynek jabłek

Polskie sadownictwo jest na dużym zakręcie. - To będzie największa katastrofa, zdaniem jednych, od 30 albo nawet 50 lat. Zdaniem innych, na razie to gra. I nie warto robić zapasów - informuje Puls Biznesu.

Niedobór i emocje rozgrzewają rynek jabłek
fot. shutterstock

Polscy sadownicy, po wprowadzeniu rosyjskiego embarga borykający się z nadmiarem jabłek, byliby w tym roku bardzo mile widziani na wielu zachodnich rynkach. Sęk w tym, że mrozy zniszczyły część kwiatostanu. Jak mocno? Nikt nie wie. Bart Lieseborghs z Belgian Lievefruit, który specjalizuje się w doradztwie technologicznym dla sadowników, mówi na łamach portalu Freshplaza.com o stratach na polskim rynku sięgających nawet 75 proc. potencjalnych zbiorów. Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP przyznaje, że straty są ogromne, trudno jednak oszacować ich wysokość. Jedni mówią, że w sadach coś się zregenerowało, inni, że jabłek nie będzie. 

Michał Lachowicz, jeden ze współtworzących konsorcjum producentów Appolonia dodaje, że z przymrozkami zmagali się m.in. Niemcy, po raz pierwszy więc będziemy walczyli w UE nie z nadmiarem, lecz niedoborem jabłek. Jego zdaniem rynek już oszalał. Przez ostatnie dwa tygodnie cena kilograma jabłek rosła o 10 groszy dziennie. To niespotykany wzrost. Wcześniej, gdy urosła o 10 groszy w skali tygodnia, ocenialiśmy to jako znaczący wzrost cen.

Na obecny skok cen już zareagowały sieci handlowe w Czechach — zamiast zamawiać w Polsce, przerzuciły się na jabłka holenderskie i włoskie, bo ich cena jest równa polskim bądź niższa od niej. Bart Lieseborghs przyznaje na portalu Freshplaza.com, że doradza swoim klientom, by nie wyprzedawali zapasów z zeszłego sezonu, jeśli tylko owoce są odpowiedniej jakości. Jego zdaniem, można je przechowywać do końca tego roku — dzięki obecnym technologiom w odpowiednich warunkach jabłka przetrwają nawet 18 miesięcy.

Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, zapewnia, że sytuacja w Europie jest poważna i trzeba ją monitorować. Czytamy o problemach nie tylko w sadach, ale także winnicach, co podnosi temperaturę dyskusji. Naukowcy i eksperci podkreślają, że na razie nie można jednoznacznie ocenić skali zniszczeń. Część osób związanych z branżą sadowniczą twierdzi, że straty są ogromne, ale przecież wystarczy 5 proc. kwiatów, by drzewo dało przyzwoity plon. Wraz ze zmieniającą się sytuacją sadowników zmienia się też sytuacja przemysłu przetwórczego. Połowa naszej produkcji to owoce nie deserowe, lecz przerabiane na koncentrat, który trafia do soków, sosów czy keczupów. Piotr Podoba, szef Doehlera w Polsce, mówi, że zapasy koncentratu są małe, ale do informacji o potencjalnych stratach podchodzi spokojnie.

Więcej czytaj w Pulsie Biznesu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mirosław Maliszewski RSS ALERT    /    rynek jabłek 2017 RSS ALERT    /    jabłka 2017 RSS ALERT    /    Michał Lachowicz RSS ALERT    /    Appolonia RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.245.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!