Niemcy: ceny szparagów mogą wzrosnąć
- Autor: PAP
- Data: 08-04-2022, 09:54

Rozpoczął się sezon na szparagi
W Brandenburgii rozpoczęto oficjalnie sezon na szparagi – najpopularniejsze warzywo sezonowe w Niemczech. Rolnicy borykają się jednak z brakiem siły roboczej i rosnącymi cenami energii, co wpłynie na wzrost cen szparagów – opisuje w czwartek niemiecki portal rbb24.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Pod względem powierzchni upraw szparagi są najważniejszym warzywem Brandenburgii, w ubiegłym roku uprawiano je na prawie 4 tys. hektarów. Jednak w porównaniu z poprzednimi latami, w tym roku hodowcy narzekają na zimno i brak słońca. Wskazują też na trudności ze znalezieniem osób do zbiorów.
Ceny szparagów mogą wzrosnąć
"W Preschen na polach pracują głównie Polacy, ale zespół nie jest jeszcze kompletny" - narzeka Gerald Kaltschmidt, hodowca z Brandenburgii. Brakuje też chętnych do sprzedaży na krótki czas. Sezon na szparagi trwa maksymalnie 12 tygodni, a warzywo to nie nadaje się do przechowywania w magazynach.
"Klienci będą musieli się dostosować się do rosnących cen" - zapowiada Kaltschmidt, który szacuje, że kilogram szparagów będzie kosztować w granicach 10-15 euro za kilogram. "Jest to nadal uczciwa cena w obliczu rosnących kosztów płac i paliwa" - zaznacza.

Powiązane tematy:
-
Auchan sprzedaje polskie truskawki. Ile kosztują?
-
Drożyzna 2022. Ceny skupu podstawowych produktów rolnych wzrosły o 45,1 proc.
-
Lidl, Biedronka i Aldi mają sposoby na niższe ceny żywności
-
Lewica wskazuje winnych wzrostu cen żywności. To nie tylko prezes NBP
-
Koszyk cen dlahandlu.pl: Ile zapłacimy za zakupy?
-
Wzrosty cen mięsa i susza podbiją roczny wskaźnik cen żywności
-
Podrożały olej, masło, mięso wołowe, drobiowe i wieprzowe
-
Ceny żywności nie przestaną rosnąć
-
Tempo wzrostu cen żywności największe od połowy lat 90. A to jeszcze nie koniec
-
Konserwatywny poseł o pomocy ubogim: powinni się nauczyć lepiej gotować
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)