W całej Unii najwięcej zebrano jabłek - 8,9 mln ton, pomarańczy - 6,1 mln ton oraz brzoskwiń i nektarynek 3,9 mln ton. Produkcja mandarynek w UE wyniosła - 2,8 mln ton, gruszek - 2,5 mln ton, winogron - 2,0 mln ton, cytryn - 1,4 mln ton, truskawek - 1,0 mln ton, śliwek - 0,87 mln ton, wiśni i czereśni - 0,55 mln ton, owoców kiwi niecałe 0,6 mln ton, moreli - 0,48 mln ton, oraz porzeczek - 0,21 mln ton.
Największym unijnym producentem były Włochy ze zbiorami owoców na poziomie 10,8 mln ton oraz Hiszpania z wynikiem 9,9 mln ton - informuje FAMMU/FAPA.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)